23 Ağustos’a kadar hükümet kurulamazsa erken seçim tarihi belirlenecek



TBMM Başkanlık Divanı’nın 9 Temmuz Perşembe günü oluşmasıyla hükümeti kurma çalışmaları için 45 günlük süre başlamış oldu
Yapılan turlar sonunda 23 Ağustos’a kadar hükümet kurulamazsa erken seçim tarihi belirlenecek.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pazartesi günü itibarıyla koalisyon turlarına başladı. Ancak 23 Ağustos’a kadar hükümet kurulamazsa erken seçim tarihi belirlenecek. TBMM Başkanlık Divanı’nın 9 Temmuz Perşembe günü oluşmasıyla hükümeti kurma çalışmaları için 45 günlük süre başladı. Koalisyon konusunda anlaşma sağlanırsa Bakanlar Kurulunun listesi tam olarak TBMM’ye sunulacak. TBMM tatilde ise toplantıya çağrılacak. Bakanlar Kurulu’nun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından TBMM’de okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilecek. Başkanlık, 276 milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kurulu’na güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu aldığını bildirecek. Anayasa’ya göre yeni seçilen TBMM’de Başkanlık Divanı’nun oluşmasından sonra yine 45 gün içinde Bakanlar Kurulu’nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yenilenme kararı Resmî Gazete’de yayımlanacak ve seçime gidilecek. Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu’na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak. Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakana bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak.

Dördü birlikte

Geçici Bakanlar Kurulu’nda AKP, CHP, MHP ve HDP birlikte yer alacak. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete’de ilânından itibaren beş gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)