ABD ve batının istediği koalisyon modeli öne çıkmış oldu



Hükümeti kurmakla görevlendirilen Davutoğlu’nun görüştüğü HDP de MHP gibi ‘AKP-CHP koalisyonu’ dedi. Görüşmede ‘Açılıma devam’ vurgusu yapıldı. Böylece ABD ve batının istediği koalisyon modeli öne çıkmış oldu

Koalisyon görüşmeleri sırasında Batı’nın istediği koalisyon modeli öne çıktı. Davutoğlu’nun CHP, MHP ve HDP’ye yaptığı ziyaretlerde, MHP de HDP de AKP-CHP koalisyonu istedi. Görüşmelerde kurulacak koalisyonun “açılım” sürecini devam ettirmesi istendi.
Tayyip Erdoğan’ın yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Ahmet Davutoğlu siyasi partilerle ilk görüşmelerini tamamladı. İlk önce CHP’yi arkasından MHP’yi, dün de HDP’yi ziyaret etti. Yapılan görüşmelerde, başta ABD olmak üzere Batı’nın istediği “açılımın sürdürülmesi” fikri önce çıktı. Davutoğlu’nun da görüşmeler sonrası yaptığı açıklamalarda açılım sürecinin sürdürülmesi konusuna vurgu yapması dikkat çekti.

HDP DE AKP-CHP DEDİ
Ahmet Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında üçüncü görüşmesini HDP ile yaptı. Davutoğlu’na Yalçın Akdoğan, Zehra Taşkesenlioğlu, Mehdi Eker, Efkan Ala, Adnan Boynukara eşlik etti. HDP Genel Merkezinde yapılan görüşmeye HDP’den, Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ile HDP İmralı heyeti sözcüsü Sırrı Süreyya Önder katıldı. Görüşme 1 saat 58 dakika sürdü. Görüşmede açılım sürecinin sürdürülmesi konusunda görüş birliğine varılırken HDP’nin de AKP-CHP koalisyonu istediği bildirildi.
Ahmet Davutoğlu, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin ve çevre bölgelerdeki sorunları istişare ettik. İletişimi her an açık olmamız gerektiğini ifade ettik. Koalisyonla ilgili görüşlerimizi paylaştık. Gelecekteki gelişmeler bağlamında bizim ilkesel tutumumuzu anlatma imkanı bulduk. Türkiye’deki tüm silahlı unsurların Türkiye dışına çıkma hususundaki sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini konuştuk. Kamu düzenin tartışma konusu olmadığını açık yüreklilikle konuşma imkanı bulduk” dedi.

AÇILIM İÇİN DEKLERASYON ÇAĞRISI
Davutoğlu, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Selahattin Demirtaş’ın görüşmeden bir gün önce “PKK silah bırakmalıdır, bunun muhatabı Öcalan’dır” açıklamasının hatırlatılması üzerine Davutoğlu şunları söyledi: “ Silahsızlanmayı biz söyleriz ama onlar dinlemezler, dememek gerek. Onlar dinleyene kadar söylemeye devam etmeniz gerekiyor.
Süreç devam edecekse etkili olduğunuz varsayılır. Etkiniz yoksa görüşmelerin anlamı ne. Etkiniz yoksa sürece hangi yolla katkıda bulunacaksınız. Biz dörtlü parti olarak hep birlikte çağrı yapacaksak. Buradan da çağrıda bulunayım. Bizler demokratik standardın en üstü çıkması için hazır olduğumuz ama terör ve şiddet içeren müdahaleye karşı ortak tavır alacağımızı bildiren bir deklarasyon imzalayalım.”

HDP: HERŞEYİN BAŞI AÇILIM
Görüşme sonrası HDP adına açıklama yapan Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de açılım sürecini devam ettirecek bir AKP-CHP koalisyonu istedi. AKP-CHP koalisyonuna destek vereceklerini belirten Önder, “Bu koalisyona karşı yapıcı muhalefet yaparız” ifadesini kullandı. Davutoğlu’yla koalisyon ve diğer temel meseleler hakkındaki fikirlerini paylaştıklarını dile getiren Önder teması sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını kaydederek şunları söyledi:
“Bu ülkedeki hükümetin oy kaybı, tek başına yeniden iktidarı elde edememesi ve yeni kurulacak olan değişik hükümet alternatiflerinin temel meselesi çözüm süreci olmak zorunda. Ülkemizdeki bozucu alanların istihdamdan tutun kadın meselesine kadar ekonomik bunalmışlığımızdan bölgesel sıkışmaya kadar tümü barış süreci konusunda alacağımız tutumla bire bir ilgilidir. Barış meselesi demokratik çözüm meselesi bu ülkenin bir alt başlığı değil temel meselemizdir. Hiçbir hükümet görüşmesi çözüm sürecinden ayrı ele alınamaz çözüm süreci de hükümet meselelerinden ayrı ele alınamaz.”

ERDOĞAN ENGELLEMEZSE
Davutoğlu’nun temasları Tayyip Erdoğan tarafından da yakından takip ediliyor. Erdoğan’ın görüşme komisyonlarında bulunan kendine yakın kişilerden ayrıntılı bilgi alırken, bilgisi dışında yürütülen ikili temasları da yakından izlediği belirtiliyor.
Davutoğlu çevresinin de CHP kanadının da Erdoğan’ın açıklamalarından ve tavırlarından rahatsız olduğu ifade ediliyor. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresinde, “Erdoğan engellemezse AKP-CHP koalisyonu tamam” dendiği konuşuluyor.

CHP MYK'DAN DESTEK
Salı günü yapılan CHP MYK’da Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin özet bir bilgi verdiği öğrenildi. Davutoğlu hakkında olumlu ifadeler kullanan Kılıçdaroğlu’nun “Sayın Davutoğlu’nu olası bir koalisyon konusunda hevesli gördüm. Akademisyen kimliğinin de etkisiyle, bizimle yaptığı görüşmede, beklentilerini, dikkatli bir üslupla detaylı şekilde aktardı. Elbette bu ön görüşme. Sonuna kadar gideceğiz. Masadan kalkan taraf biz olmayacağız ama bize oy verenleri de hayal kırıklığına uğratmayacağız” dediği bildirildi. Bazı MYK üyelerinin AKP ile koalisyona yönelik itirazları dikkate alınmazken MYK’nın çoğunluğunun AKP ile koalisyona destek verdiği ifade edildi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN, 'ERDOĞAN'I ELEŞTİRMEYİN' TALİMATI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında parti yöneticilerine Erdoğan’ı eleştirmemeleri talimatı verdiği ortaya çıktı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, El Cezire Türkçe’den Ece Göksedef’e yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu ile ilgili önemli bir sırrı açıkladı. Davutoğlu’nun “Cumhurbaşkanı’nı tartıştırmayız” sözlerini değerlendiren Tekin, “Biz de bunu diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı seçildiği günden itibaren ona kötü bir şey söylemedik. Genel başkanımız talimat verdi. ‘Sayın Cumhurbaşkanı ile ilgili en ufak negatif bir cümle kimse kullanılmayacak, orası cumhurbaşkanlığı makamıdır’ dedi. Gerçekten de öyle oldu” ifadelerini kullandı.
Tekin AKP’li 4 eski bakanın yolsuzluklarına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Şunu herkes bilsin CHP hükümetin içinde de olsa dışında da olsa bu yolsuzlukların hesabını sormaktan vazgeçecek bir siyasi parti değildir. Bunu Sayın Davutoğlu da bilir. Bunun için komisyona da gerek yok.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)