Atatürk 25-26 Ağustos 1922 - Afyonkarahisar Kocatepe'de



Gazi, 25-26 Ağustos 1922 gecesini
Afyonkarahisar-Kocatepe'de geçirdi.
Şimdi, o gece Kocatepe'de bulunmuş olan Osman Çavuş'u dinleyelim:


Başkomutan Mustafa Kemal Büyük Taaruzu Afyon Kocatepe'den yönetirken. (26 Ağustos 1922)
Sahra dürbününün başındaki subay generalliğe kadar yükselen Şahap Gürler'dir.
Gazi, 25-26 Ağustos gecesini Kocatepe'de geçirdi. Şimdi, o gece Kocatepe'de bulunmuş olan Osman Çavuş'u dinleyelim:
- "Gözlerinin içinden alevler saçıyordu. Yüzüne bakmaya korkuyorduk. En yakın dostları bile kendisine bir şeyler soramıyorlardı. Saldırı hazırlığı kesindi. Fakat saldırı ne zaman ve nerede başlayacak? Bunu bilen yoktu. Komutanlar hiç kimseye bir şey söylemiyor, herkesin ağzından aynı sözler işitiliyordu: "Çok yakında zafer bizimdir!" Ve bu sözün etkisine kapılarak günlerimizi iple çekiyorduk. Ama Gazi'nin Kocatepe'de geçirdiği o geceyi ömrüm oldukça unutmayacağım. O, gecenin karanlıklarını projektör gibi kuvvetli bakışlarıyla yarıyor ve karanlıklardan korkmuyordu. Şimdi kim olduğunu hatırlayamıyorum." Gazi uzun boylu bir arkadaşına soruyordu:
- "Hala Ankara'ya dönmekte ayak diretiyor musun?"
- "Evet... Çok yorgunum. Beş on gün dinlenmek istiyorum."
- "Beş on gün mü? Fakat, bu beş on gün içinde her şey bitecek, o zaman dinlenirsin!"
- "Üç beş yıl süren bir davanın, beş on günde sonuçlanması için mucize lazım!"
- "İnsanoğlu çok defa bu mucizeleri yaratabilmiştir. Sen de eğer burada kalırsan bu mucizelerden birine ve belki de sonuncusuna tanık olacaksın!"
İskender Fahri Sertelli
Kaynak: İskender Fahri Sertelli, Yenitürk Dergisi, 1941

Zafer Sabahı Yapılan Kahvaltı
Kurmay binbaşı Ethem Altan anlatıyor:
"Büyük Taarruz sabahı... Atatürk Kocatepe'de... Tanyeri ağarıyor.
Sabahın sessizliğini, gökleri yırtarak uçan bir top mermisi bozdu. Arkasından bütün Türk topları ateş püskürmeye başladı. Düşmanın, alınamaz denen mevzileri alt üst oluyordu. Bir an içinde her taraf ateş ve duman içinde kalmıştı. Her taraf yanıyordu. Manzara cidden ibretliydi: Ateş gittikçe şiddetleniyor; Türk Milleti'nin talihi ile birlikte güneş de nazlı nazlı yükseliyordu. Atatürk, pelerini altına topladı ve kayaların üstüne oturdu. Dalgınlığı kalmamıştı; gülümsüyordu. Sabah ışıklarının okşayarak aydınlattığı altın saçlarında, Türk Milletinin geleceği parlıyordu. Çok neşelenmişti.
"Şimdi kahvaltıyı getirin!.." diye seslendi.
Bir tepsinin içinde, iki dilim asker ekmeği, bir kaç zeytin, bir parça beyaz peynir geldi. İşte hepsi o kadar. Bunları büyük bir iştahla yedi. Evet, yedi düvelin azametine meydan okuyan, masun bir millete yeniden hayat veren komutan Atatürk, kahvaltı ediyordu. İsteseydi altın tepsiler içinde parlak ve yaldızlı salonlarda her bakımdan nelere sahip olmazdı. Hayır, o böylesini seviyor. Böyle istiyordu. Sadece Türk Milleti'ne değil, tarihlere, dünyalara örnek veriyor."

Kaynaklar:
Atatürk "Bugün" Olsaydı, Cemal Kutay, İklim Yayıncılık, 2. Baskı, 2005, ISBN: 975-98884-1-6, Sayfa: 428
Fotoğraf kaynağı: Atatürk, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Hazırlayan Mehmet Özel (Güzel Sanatlar Genel Müdürü), Sayfa:93
İ.ş.t.e.a.t.a.t.ü.r.k.com

Derleyen; 30/06/2015-16:20

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİN EN BÜYÜK MESAJ
NUTUK’DUR
BİR MESAJDA BEN VERMEK İSTİYORUM
YÜCE ATATÜRK’ÜN
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’Nİ KURAN
TÜRKİYE HALKINA YÜCE TÜRK MİLLETİ DEDİĞİ
YÜCE TÜRK MİLLETİNİN ASİL ÇOCUKLARI
CANIM KARDEŞLERİM
KANMAYIN ALLAH İLE ALDATAN ALLAHSIZLARA
KANMAYIN ASIRLARDIR PEŞİMİZDEKİ EMPERYALİSTLERE
KANMAYIN ŞEHİTLERİMİZİN KATİLLERİNE
BİZ HEPİMİZ KARDEŞİZ !...
Kandırmaya çalışıyorlar biz kardeşleri, kandırmaya çalışıyorlar lanetli iblisler. Hâlbuki din, dil, ırk, mezhep ayırmaksızın, omuz omuza bu ülkeyi kurtaran, omuz omuza can verip şehadet şerbetini içen biziz, biz yiğitleriz. Cennet vatanımız için aziz şehit ve gaziliği birlikte tadan, canla başla hep birlikte bu ülkeyi kurtaran, TÜRK, KÜRT, LAZ, ÇERKEZ, GÜRCÜ, BOŞNAK, ARNAVUT, ARAP, HEMŞİN, POMAK, ROMEN, ZAZA, GÜRCÜ, SÜRYANİ, ERMENİ, YAHUDİ, RUM, NASTURİ, KELDANİ, BAHAİ, LEH, MALAKAN, YEZİDİ ve daha adını sayamadığım nice asil etnik gruplarla kardeşlik içinde dünyaya en büyük ve en güzel, örnek yaşayan halkımızı kandırmaya çalışıyorlar. Sakın kanma bu soysuzlara !...

YÜCE TÜRK MİLLETİ
HASAN KEMAL DURGUT
(TCHKD)

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Bu cennet vatan ve asil TÜRK milleti için yapılan tüm emeklerinize sonsuz teşekkürler !....

    YanıtlaSil
Yorum Gönder