Çinli sandılar Uygur Türk'ü çıktı



İstanbul Tophane Boğazkesen Caddesi’nde 6 ay önce açılan Happy China isimli Çin lokantası, öğlen saatlerinde Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik baskı yaptığını ileri süren bir grup tarafından saldırıya uğradı. Saldırıda yaralanan aşçının Uygur Türkü olduğu ortaya çıktı.

Lokantanın işletmecisi eski turist rehberi Cihan Yavuz ve Uygur Türkü aşçıya, “Burada Çin lokantası istemiyoruz. Defolup gidin” diye bağıran 5-6 kişilik grup, işyerinin camlarını kırdıktan sonra yaya olarak uzaklaştı. Çevre sakinlerinin ihbarı ile polis, olay yerine geldi.

BURASI BİZİM İÇİN EKMEK KAPISI

Cihan Yavuz, “Burası bir lokanta. Aşçımız Uygur Türkü. Bizler Türküz. Uygur Türklerine yapılan zulme biz de tepkiliyiz ama çoğunun da asparagas olduğunu öğrendik. Biz burada sadece ekmek parası için uğraşıyoruz. Demek ki olmayacakmış” dedi.
25 yıl turist rehberliği yaparak biriktirdiği parayla Çin lokantası açan Cihan Yavuz, şöyle konuştu: “Artık dükkanı kapatıp gideceğim. Genelde müşterilerimiz Endonezyalı Müslüman gruplar. Uzak Doğulu gruplarla çalışıyoruz. Bize Çinli müşteri çok az gelir. İçki satışı yapmıyoruz. Müslüman gruplara çalıştığımız halde, başımıza böyle bir olay geldi. Kırılmaz camlarımızı kırdılar. Biz de kepengi kapatıp bekledik. Polis geldi. Şikayetçi olmadım. Olsam ne olacak ki? Yapılacak bir şey yok. Zar zor geçinmeye çalışıyorduk. Şimdi o da bitti. Yeni bir gelecek bakacağız. Ufak bir birikimim vardı. Onu da buraya harcadım. Ayrıca dükkanın borçları da var. Ne diyeyim? Bu tip politik olaylara kurban gitmek çok gücüme gitti. Onlara teşekkür ediyorum.”
Pekin tepkili
Pekin yönetimi, Türkiye’nin, Uygur Türklerinin oruç tutmaları ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberlere verdiği tepkinin rahatsızlıkla karşılandığını bildirdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunying, Pekin yönetiminin, haberlerden duyulan derin kaygının Çin’in Ankara Büyükelçiliği’ne iletilmesiyle ilgili Türkiye’den konuyu aydınlatmasını talep ettiklerini ifade etti. Hua, “Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamadan ötürü endişelerimizi dile getirdik” ifadesini kullandı.

Yorum Gönder

2Yorumlar
  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Lütfen linklerinizi Adı/URL kısmından ekleyiniz. Onun dışında eklenen linkler kaldırılacaktır. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder