Cumhuriyet Halk Partisi ile daha uygun durumdayız



Ahmet Davutoğlu seçim barajının düşürülmesinden yana olduğunu belirterek, bunu kurulacak koalisyonun protokolüne yazılmasını teklif edeceklerini söyledi.
Ahmet Davutoğlu, NTV’de katıldığı programda çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalar şöyle:

KOALİSYON
- 7 Haziran seçim sonuçlarını doğru okumak lazım. Seçim bitti. Şu anda tablo netleşiyor, herkes yapılacak ve yapılmayacak şeyleri netleştiriyor. Biz birinci partiyiz biz olmadan hükümet kurulamaz, biz de tek başımıza kuramayız. İlk turu çok başarılı görüyorum. Tur öncesi sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile aramızdaki ve ekiplerimiz arasındaki uçurum azalmış durumda. Kemal Kılıçdaroğlu ile yöntemde anlaştık. Ekiplerimiz çalışacak, detaya inecekler. Arkadaşlarımız daha sonra iki lider ayrı ayrı veya birlikte oturup dinleyeceğiz. Bu aşamada Cumhuriyet Halk Partisi ile daha uygun durumdayız. Türkiye’de dolar dün bizim Cumhuriyet Halk Partisi ile ilk temasımız sonrasında en düşük seviyesine indi. Ama bu Milliyetçi Hareket Partisi’ne uzağız anlamına gelmez, HDP ile de gelmez.

ERKEN SEÇİM
- Seçime gitmek isteseydik bu işin olamayacağını gösterirdik, gerilimi arttırırdık. Böyle bir şey olmadı. Benim gördüğüm bir hükümet ortaklığı. O olmadığı zaman başka bir oyun sahası oluşur o da seçimdir. Bizim şu andaki meselemiz samimiyetle hükümet ortaklığı yönünde çalışmaktır.

SEÇİM BARAJI
- Hukuk komisyonundaki arkadaşlara verdiğim görevlerden biri seçim kanunundaki değişiklikler. Seçim barajının düşürülmesinden yanayım. Bunu koalisyon kurarsak koalisyon protokolüne yazılmasını teklif edeceğiz.

CUMHURBAŞKANLIĞI
Cumhurbaşkanlığı her şeyin üstünde bir makamdır. Erdoğan ismini bir kenara bırakalım. Böyle bir psikoloji ile tavır alanlar anayasal çizginin dışına çıkıyorlar. Var olan sistemde cumhurbaşkanlığının meşruiyetini tartışmaya açmam ben.
- Kimse hesap vermeyecek konumda değildir. Biz inananlar için iki hesap vardır; burada ve ahirette. O ikinci kısmı kendi dünyası ile ilgili herkesin. Dolayısıyla benim partimle ilgili herkes aynı durumdadır. Kimse istisnası değildir. Bu bakanlarla ilgili mahkemenin verdiği takipsizlik kararı var. Ben başbakan olmadan önce başlatılan bir soruşturma süreci var. Ben bu anlamda yanlış uygulamaya göz yummam, adli bir süreç işlemiş karar verilmiş, meclis süreci işlemiş karar verilmiş. Burada birinci gündem maddesinin bu olmaması gerekir.

F TİPİ ÖRGÜTLE MÜCADELE
- Buna herkesin tavır koyması lazım. Hepimiz bu tür faaliyetleri olan gruplara olumlu baktık. Ama ister bu yolla, ister başka yolla devletin içinde hiyerarşi oluşturmaya başlandığında net tutum almazsak devletin çivisi kalmaz. Lokomotif siyasettir, bir kaza olacaksa sorumlu odur. Eğer bürokrasi üzerinden devletin kaderine hükmetme alışkanlıkları yok edilmezse siyaset yapmak tiyatroya döner. Ben talimat verdiğim müsteşarın sadece benim talimatımı dinlemesini isterim.

BAŞKANLIK SİSTEMİ
- Ben Başkanlık sistemi bitti demedim. Bu seçim neticeleri ile başkanlık sisteminin mümkün olmadığı aşikar dedim. Halk bunu vermemişse bunu empoze etmemiz imkanımız yok. Yapılması gereken 10 Haziran itibariyle var olan sistemi en iyi şekilde işletmek.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)