Davutoğlu, “Sayın Bahçeli herhangi bir hükümette yer almama fikrini tekrarladı”



İkinci durağı MHP’de umduğunu bulamayan Ahmet Davutoğlu, “Sayın Bahçeli herhangi bir hükümette yer almama fikrini tekrarladı” dedi
Tercihlerine saygılıyız

MHP lideri Bahçeli ile yaptığı görüşmenin ardından Davutoğlu şöyle konuştu: 7 Haziran’dan itibaren birçok vesileyle gündeme getirdiği şekliyle hükümet ortaklığında bulunmama tarzında bir yaklaşım içinde olduklarını bir kez daha teyiden ifade ettiler. Bu kendi tutumlarıdır. Tercihlerine saygı duyuyoruz.

Çabalarımız sürecek

Devlet Bahçeli’nin yeniden altını çizdiği MHP’nin kesin tavrına rağmen, Davutoğlu’nun açıklamaları sırasında hiç “erken seçim”i telaffuz etmemesi de dikkat çekti. Davutoğlu, “Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir hükümet yapısı ortaya çıkana kadar bütün partilerle görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

CHP ve HDP ile deneyin

Partisinin “kırmızı çizgileri” olarak açıkladığı 4 şartı görüşmede Ahmet Davutoğlu ve heyetine bir kez daha tekrarlayan Devlet Bahçeli’nin AKP’ye, öncelikle CHP ve HDP ile koalisyon kurmaya çalışmasını önerdiği, bunun olmaması durumunda üzerlerine düşeni yapacakları mesajını verdiği öğrenildi.

Başbakan Davutoğlu, MHP ile yapılan koalisyon görüşmesinin ardından, “Hükümette bulunmama tarzında bir yaklaşım içinde olduklarını bir kez daha ifade ettiler” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ikinci gününde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. 1 saat 45 dakika süren görüşmenin ardından AKP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, “Bahçeli 7 Haziran genel seçimlerinden bugüne kadar gelen tutumlarıyla son derece açık yürekli ve şeffaf bir değerlendirmede bulundu. Ben, bizim yaptığımız çalışmaları kendisine aktardım. Bahçeli de 7 Haziran genel seçimlerinden itibaren birçok vesileyle gündeme getirdiği hükümet ortaklığında bulunmama tarzında bir yaklaşım içinde olduklarını bir kez daha teyyiden dile getirdiler.7 Haziran seçimlerini böyle yorumladıklarını, kendilerinin Hükümet ortaklığı yaklaşımı içinde bulunmadıklarını ifade ettiler. Tabii bu Milliyetçi Hareket Partisi ve Bahçeli’nin kendi tutumları, saygı duyuyoruz” dedi.

“Güzel bir görüşme”

Davutoğlu, Bahçeli ve heyetiyle gerçekleştirdiği görüşmeyi “Son derece güzel bir görüşme” olarak değerlendirerek, “Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar, uluslararası şartlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. 7 Haziran sonrası oluşan tabloda ortaya çıkan sorumlulukla gerekli hususları ben kendileriyle paylaştım. Kendileri de bize verilen görevin hayırlı olması temennisinde bulundular. Görüşme olumlu bir atmosferde gerçekleşti. Hükümet kurma çalışmaları bağlamında bizim içinde bulunduğumuz ve dün CHP ile de paylaştığımız yöntem ve hususlar çerçevesinde, Türkiye’nin biran önce çevredeki şartlar gereği sağlıklı ve güçlü bir hükümet kurma zorunluluğuyla karşı karşıya olduğunu ve bu konudaki tavrımızı açık bir şekilde ortaya koyduk” diye konuştu.

“Bayramdan sonra”

Karşılıklı olarak bundan sonrası için de görüş telakisinde bulunduklarını belirten Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu: “Arkadaşlarımızın temas halinde olmasının faydalı olacağı konusunda mutabık kaldık. Daha sonrasın da tekrar bir araya gelme konusunda bir mutabakatımız oldu. Bunun yeni ortaya çıkan bir durum olmadığını ifade ettiler. Ancak AK Parti olarak bütün partilerle görüşmelerimizi sürdüreceğiz ve bir hükümet ortaklığı kurulana kadar da görüşmelerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda bundan sonraki gelişmelerde Bahçeli ile bayram sonrasında ikinci bir görüşme yapma imkanımız var. Onu da gerçekleştirebileceğimiz konusunda mutabık kaldık.”

Kırmızı çizgiler

Davutoğlu, basın toplantısının soru-cevap bölümünde ise “Kırmızı çizgiler ve cumhurbaşkanı konusu gündeme geldi mi?” şeklinde sorulan soruyu şöyle yanıtladı: “Hükümet ortaklığı kurmama ifadelerini söyledi. Hükümet ortağı olmama yaklaşımı içindeler bunu ifade ettiler. Her an ülke meselesi konusunda Türkiye’nin hükümetsiz bırakılmaması lazım. Bahçeli de bu görüşte. Bundan sonra görüşülmeyeceği tablosunu ortaya çıkarmıyor. Tekrar görüşmeyeceğiz sonucu çıkmadı. Cumhurbaşkanlığı konusu hiç gündeme gelmedi. Beni bu makamla görevlendirmiş bir makamı eleştirmeyi doğru bulmuyorum. Partimizin politikalarını eleştirmek herkesin hakkıdır ama meşrutiyetimizi tartışmak kimsenin haddi değildir.”

1 saat erken başlayıp 5 dakika uzadı

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon görüşmeleri çerçevesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile buluşması, TBMM MHP Grup Salonu’nda bir saat erken başladı. Saat 14.00’da başlayacağı belirtilen görüşme Meclis’teki RTÜK seçimi nedeniyle bir saat öne çekildi ve 13.00’da başlayıp, 14.45’te bitti. Böylece AKP-MHP görüşmesi, 1 saat 40 dakika süren CHP görüşmesinden 5 dakika uzun sürmüş oldu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)