Erken seçimde AKP güç kaybeder



AKP’nin kurucularından eski Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, AKP’nin stratejisinin hükümet kurma çalışmalarında belirleyici olacağını söyledi.

MHP’nin koalisyona yanaşmadığını, AKP’nin de HDP ile ortaklık düşünmediğini ifade eden Şener, “O zaman bir tek formül var. O da AKP-CHP koalisyonu. İkinci turdan itibaren bunun oluşumu için çaba harcanacak” dedi. Abdüllatif Şener, AKP-CHP koalisyonu kurulursa iki partinin tabanında hayal kırıklığı yaşanacağını söyleyerek şunları kaydetti: “Böyle bir koalisyona AKP ve CHP seçmeni tepki gösterecek. Yıllardır Recep Tayyip Erdoğan’ın üslubu, Ahmet Davutoğlu’nun da bunu benimseyerek yaptığı kampanyalar AKP tabanında CHP’ye karşı katı ayrışma meydana getirdi.”

Gücünü kaybeder
Olası erken seçimi de değerlendiren Şener, AKP’deki oy kaybının süreceğini söyledi. AKP’nin “tek başına iktidar” algısı ile seçmeni yönlendirdiğini anlatan Şener şöyle konuştu: “Seçime girerken seçim hükümeti kuruluyor, bu hükümette bütün partiler eşit yer alıyorlar. AKP sürekli tek başına iktidar olmuş bir parti olarak güç gösterisiyle de oy alıyordu. Erken seçim olduğu takdirde bu gücü kaybeder, güçlü büyük parti algısını kaybeder. Büyük ve güçlü parti olmanın önemli oy potansiyeli vardır. Seçim sonuçlarının lehine çıkacağından emin olduklarını düşünmüyorum.”

MHP destek vermez
MHP destekli AKP azınlık hükümetinin de seçmen tarafından tepki ile karşılanacağını söyleyen Şener, bunun çok düşük bir olasılık olduğunu ifade etti. Şener, “ MHP seçmeni AKP azınlık hükümetini hoş karşılamaz. Bahçeli’nin açıklamaları çok net. HDP’li ve AKP’li hükümete girmeye karşı olduğunu söylüyor. Girmeye karşı olduğu bir hükümeti neden dışarıdan desteklesin? Azınlık hükümetine girmeye karşıysa, çok açık bir şekilde söyledi. Dışarıdan desteklemeye de karşıdır” dedi. MHP dışındaki partilerin koalisyona girmeye istekli olduğu izlenimi edindiğini kaydeden Şener, AKP’nin risk analizi yaptığına dikkat çekti. Şener, sözlerini şöyle tamamladı: “Bütün partiler ’Koalisyona gireyim’diye uğraşmıyor. Bu eğilimde olan AKP var ’Her parti ile koalisyon yapabilirim’diyor. Sessiz bir şekilde hangisinin riski daha çok, hangisinin avantajı daha fazla onu tespit ediyor.”

Yorum Gönder

1Yorumlar
Yorum Gönder