TİSK: Genç işsizlerin sayısı yükseliyor



Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), önümüzdeki dönemde işsiz sayısının artacağını belirterek, genç işsiz sayısının yükselmesine dikkat çekti. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise genç işsizliğin önüne geçmek için mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

TİSK, TÜİK ve İŞKUR verileri ile istihdam beklentilerine yönelik anketlerin sonuçlarından yararlanarak “İşgücü Piyasası Bülteni” hazırladı. TİSK’in hazırladığı bültende istihdam artışının düştüğüne ve genç işsizliğinin yükseldiğine dikkat çekildi. İşsizliğin en fazla yüksek öğretim mezunlarında arttığı kaydedilen araştırmada işsizlik oranının daha da artacağı vurgulandı. En geniş işsizlik tanımına göre Türkiye’de işsizliğin yüzde 17.8 olduğu belirtilen araştırmada, “Toplam işsiz sayısı yıllık bazda yüzde 9.4 artarken, yükseköğretim mezunu işsiz sayısındaki artış yüzde 24.7. Yükseköğretim mezunu işsizler Nisan 2014’te toplam işsizlerin yüzde 18.7’sini oluşturuyordu. Nisan 2015’te bu pay yüzde 21.3’e çıktı” denildi.

TARIM VE SANAYİDE İSTİHDAM GERİLEDİ

TİSK’in araştırmasına göre özellikle gençlerde Şubat ayından bu yana ivme kaybeden istihdamın, Nisan 2015’te bir önceki yılın aynı ayındakine göre, yüzde 5.7’den, yüzde 1.7’ye indiğine dikkat çekildi. Buna göre, 2014 Nisan döneminde 1 milyon 633 bin kişi olan işgücü artışı, bir yılda yüzde 45.9 oranında küçüldü. İşkollarına yönelik istihdam hakkında bilgi verilen araştırmada “Nisan’da kayda değer istihdam artışı sağlayan tek sektör hizmetler oldu; inşaat yerinde saydı, tarımda ve sanayide istihdam geriledi. Sanayide 46 bin kişilik kayıp var. Yılın ilk 4 ayında ise istihdam tarımda ve inşaatta azalırken, sanayide değişmedi, hizmetlerde önemli artış görüldü” ifadeleri kullanıldı.

İŞSİZLİK ORANI ARTACAK

Türkiye’nin klasik işsizlik oranı açısından durumunun diğer ülkelerle karşılaştırıldığı araştırmada, Türkiye’nin dünyadaki belli başlı 44 ülke içinde işsizliğin en yüksek olduğu 11’inci ülke pozisyonunu koruduğu vurgulandı.

TESK: İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM MESLEKİ EĞİTİMDEN GEÇER

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, genç işsizliğin önüne geçmek için mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

İşsizlik verilerinde işsiz sayısının 2 milyon 821 bine çıkması ile ilgili açıklama yapan Palandöken, “Ülkemizde sorun işsizlik değil mesleksizlik. Bilhassa yüzde 17 oranında işsizlik payına sahip 15-24 yaş arası genç işsizlerimizin üretime katılamaması bizleri üzüyor. Çözümü mesleki teknik eğitimden geçiyor. Meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 50’si maalesef çalışma hayatının istediği niteliklere sahip olamadan mezun oluyor. Mezun oldukları bölümlerin dışında çalışıyorlar. Halbuki ülkemizin işçiliği iyi ara elemanın dışında, üretimi ileriye taşıyacak, teknolojiyi kullanan elemanlara ihtiyacı var. Uluslararası rekabet artık bunu gerektiriyor” dedi.

Pek çok işyerinin kalifiye eleman sıkıntısı çektiğini belirten Palandöken, “Bu sorunu, iyi planlanmış bir mesleki eğitimle çözebiliriz. Teknik eğitim alanların staj yapmaları ve staj yaptıkları işyeri tarafından potansiyel elemanı olarak görülmesini teşvik edici hukuki alt yapı oluşturulmalı. Kısa dönem askerlik, yüksek teknik eleman maaşı gibi özel ayrıcalıklarla mesleki teknik eğitim cazip hale getirilerek, desteklenmeli” görüşünü savundu.
Okullardaki teknik çalışma yapılan sınıfların bodrumlardan çıkararak rahat çalışma ortamlarına dönüştürülmesini isteyen Palandöken şunları söyledi: “Teknik araç ve gereçlerin çoğaltılmalı, bölümleriyle ilgili iş yapan ustalarla bir araya getirilmeli. En önemlisi ailelere ve gençlere okulların tanıtımları yapılmalı, avantajları anlatılmalıdır. Gençler mesleki okullarını yanlış algılıyorlar.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)