TSK kaçakçılık hattını kapattı PKK talimat verdi "taşlayın"



PKK’nın, Şırnak Uludere köylülerine gönderdiği mektupta, ‘kaçakçılık yolunu açmak için eylem yapın’ talimatı verdiği ortaya çıktı. Talimattan sonra yapılan toplantıda, taş ve sopayla askere saldırı kararı alındı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kaçakçılık hattını tamamen kapatması PKK’yı ciddi sıkıntıya soktu. Örgütün silahlı kanadı HPG mühürlü kağıtlarla Şırnak Uludere ilçesi köylülerine gönderilen mektuplarda, kaçakçılık hattının açılması için eylem yapılması istendi. Uludere’de yaklaşık 4 ay önce “katırlar öldürülüyor” iddialarıyla başlayan olayın perde arkasında, PKK için hem stratejik hem de ekonomik açıdan önemli olan kaçakçılığın engellenmesinden duyulan rahatsızlığın bulunduğu ortaya çıkmıştı.

3 MADDELİK TALİMAT

Aydınlık köylülere gönderilen iki mektuba ulaştı. Irak’ın kuzeyindeki Haftanin bölgesindeki Ş. Rojhat birimi sorumlusu tarafından yazılan mektuplarda, kaçakçılık yapan vatandaşlara, askere karşı eylem yapılmaları talimatı veriliyor. Mektuplarda,
- Şırnak’ın Uludere ilçesinde bir heyet oluşturulması,
- Sınır hattı bölgesinde askerin aldığı emniyet tedbirlerinin kaldırılması ve bölgenin sınır ticareti adı altında kaçakçılığa açılması konusunda askeri ve mülki makamlarla görüşme yapılması,
- Olumsuz yanıt alınması durumunda tüm bölge halkının sınır hattında bulunan Salatalık Pınarı bölgesinde oturma eylemi yapması ve bu eylemi sınır kaçakçılara açılıncaya kadar devam ettirmesi isteniyor.

TALİMATIN ARKASINDAN HAREKETE GEÇTİLER

PKK’nın 13 Haziran’daki talimatlarının ardından örgütle bağlantılı kaçakçılar harekete geçti. Gülyazı ve Ortasu köylerinin ileri gelenleri Gülyazı’da A.B.’nin evinde bir toplantı yaptı. Toplantıda önümüzdeki günlerde Ortasu, Gülyazı ve civar köylerden halkın toplanarak askerlerin mevzilendiği Şirit Yaylası’na gitmeleri, buradan PKK militanlarının bulunduğu sınırın karşı tarafına geçmeye çalışmaları, geçemedikleri takdirde, askerlere yoğun bir şekilde taşlı ve sopalı saldırıda bulunmaları; sınırı geçene kadar bölgede oturma eylemi yapmaları, bölgeye HDP’li milletvekillerini çağırmaları kararları alındı.
Geçen günlerde Uludere’nin Gülyazı ve Ortasu köylerinde askerle köylüler arasında çıkan çatışmaların bu tertip çerçevesinde yapıldığı dile getiriliyor.


MEKTUPLARDA NE YAZIYOR

Seçim sonuçları için teşekkürle başlayan 13 Haziran 2015 tarihli mektupta şu ifadeler kullanılıyor: “Öncelikle seçim çalışmalarında gösterdiğiniz çaba ve verdiğiniz emek için sizi kutluyoruz. Uludere ve tüm Kürdistan’daki başarılı seçim sonuçlarının, Kürtlerin ortak paydada buluşmasına vesile olmuştur. Bu birlikteliği kalıcılaştırmak ve büyütmek için de daha fazla çalışmak ve örgütlenmek gerekir.
Seçimden önce sınırın ticarete kapanması ve hala devam etmesi de kabul edilemez bir durumdur. Sürecin hala çatışmasızlığı da söz konusudur. Fakat halkın bu konuda duyarlı olması ve sorumlu davranması gerekir. Roboski, Böjeh ve çevre köyleri de toplayarak sınırı açmanız gerekir. Köylerdeki meclis ve Komisyonlarımıza bu konuda destek vermeniz gerekir. Kalabalık bir şekilde Kaniya Xıyarada halk oturma eylemi yapsın. Sınır açılana kadar da devam etsinler. Köyde de bir heyet oluşturup askeriye ve halk arasında arabuluculuk yapılabilir. O sınırın açılması için elinizden geleni yapmanız gerekir.
Devrimci selam ve saygılar
Ş.Rojhat Birimi Kêşan-Haftanin”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)