Ya düşük ücret ya işsizlik


Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan taşeron işçileri yıllardır, yargı kararıyla verilen kadro haklarını bekliyor. Hükümet, 1 Mayıs öncesi Ankara Arena Stadı’nda büyük bir şölenle duyurduğu kadro kararını seçim sonrasında unutup gitti. Kadroya geçirileceği söylenen işçiler, taşeronlara verilen anahtar teslim ihalelerle, daha düşük ücretle çalışmaya zorlanıyor.

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü 24. Şube Şefliği’nde son yapılan ihaleyi 3 yıllığına alan taşeron şirket, bin 150 lira ücretle çalışan işçilere 1050 lira teklif etti ve işçiler bu teklifi kabul etmemeleri durumunda dışarıdan yeni işçi getirmekle tehdit edildi. Edinilen bilgilere göre birçok bölgede, ihaleleri alan taşeronlar aynı tehditleri savurmaya devam ediyor. Seçimden önce kadroya alınacağı duyurulan işçiler işten ayrılmayı göze alamadığından, taşeron şirketler de bu durumu fırsata dönüştürdü. Yani işçi ya düşük ücrete razı olacak ya da işten atılacak. Bu durumda verileceği iddia edilen kadro hakkından da olacak.
Taşeron firma yetkilileri ile görüşen işçiler bu teklifi kabul edemeyeceklerini, ücretlerinin düşürülmesi değil arttırılması gerektiğini ifade etti. İşçiler bu duruma tepkili. Daha önce de Çorum ve Manisa’da işçiler düşük ücret dayatmasına karşı eylem yaparak “Bu dayatmayı kabul etmiyoruz” demişti.

TAŞERON KURNAZLIĞI
Daha önceki ihaleler “hizmet alımı” şeklinde yapılırken, son ihalelerin ise daha kapsamlı sözleşmeleri içerdiği, bir anlamda “anahtar teslim” olarak yapıldığına dikkat çekiliyor. Ayrıca işçiler mahkemeleri kazanmasının ardından bu değişikliğe gidildiği görüşünde. Kadro verileceği açıklanırken aynı zamanda 3 yıllık ihaleler yapılıyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)