Yunanistan’ın Kapadokya’sındayız…

Ulusal eğitimciler ve dostları, sabah kahvaltılarını Selanik’teki otelde yaptılar.

Kendisi uzun süredir Gümülcine’de ikamet etmesine rağmen; Yanya’yı ziyaret etmemiş olan, Türkiye’ye tur düzenleyen Derya Tour’un sahibi, rehberimiz Osman Osman’ın eşi Derya Osman da turumuza katıldı.

Bir gün önce bize katılmak için Gümülcine’den yola çıkan, Derya Osman, trenin bozulması nedeniyle 12 saat sonra sabaha yakın Selanik’e vardı.

Rehberimiz Osman Osman ve kaptanımız Gökmen Car her zaman olduğu gibi güler yüzle konuklarını karşıladılar. Kare Tur onlarla ne kadar övünse azdır.

Rehberimizin o günün programını açıklaması sürerken, araç Yanya yönünde hareket etti.

Yunanistan’ın kuzey batısında Çameria bölgesinde dağlık alanda bulunan Yanya’ya, çevreye zarar vermemek için yapılan, kilometrelerce uzunlukta onlarca tünelden oluşan bir yoldan gidiliyor.

Yanya’ya varmadan önce programımızda olan, Trikala Bölgesi’ndeki Kalambaka yakınındaki Meteora manastırlarından birini ziyaret ettik.

Manastırlar yerden en az 300 metre yüksekteki kayalar üstüne inşa edilmiş. Tepelerin iç denizin çekilmesi ile ortaya çıktığı düşünülüyor.

İlk yerleşimin, inzivaya çekilmek isteyen keşişlerin, M.S 9. yüzyılda var olan mağaralarda yaşamaya başlaması ile ortaya çıktığı düşünülüyor.

Keşişler 11. yüzyılda tepeler üzerine manastırlar inşa etmeye başlamış.

Meteora (Gökyüzünde asılı) anlamına gelmekte. Bugün merdiven ve teleferikle çıkılan manastırlara, zamanında; kuyudan su çekmeye yarayan çıkrık sistemi ile çıkılırmış.

Manastırların yapımında kullanılan malzeme, burada yaşayan rahip ve rahibelerin yiyecek, içecek, tüm ihtiyaçları ve kendilerinin aşağı inme, yukarı çıkması dahil, halat ucuna bağlanan ağ ve onun hareketini sağlayan çıkrık sistemi ile sağlanırmış.

Zamanla her tepe üzerine 30’yakın inşa edilen manastırlardan 6’sı ayakta kalmış.
Ulusal eğitimciler, ayakta kalan Moni Agiou Nikalaou Anapafsa, Moni Megalou Meteorou, Moni Agias Vavaras Roussanou, Moni Agias Triadas, Moni Varlaam ve Moni Agiou Stefanou manastırlarından; çıkılması daha kolay olduğundan; Moni Valaam Manastırı’nı ziyaret ettiler.

Eski duvar resimlerine sahip manastıra ve diğerlerine, bayanların etek giymeleri koşuluyla izin veriliyor.
Günümüzde, Moni Agiou Stefanou Manastırı’nda rahibeler, diğerlerinde rahipler yaşıyor.
Manastırda; kilisedeki duvar resimleri, 12 tonluk şarap fıçısı, çıkrık sistemi ve doğayı seyir grubumuzun ilgisini çekti.

Ulusal Eğitim Derneği üyeleri ve dostları mutlu bir şekilde Yanya’ya doğru hareket ettiler.
Yunanistan’daki referandum nedeniyle sokakları tenha olan Yanya’ya ulaşıldı.

Yanya Kalesi içine yeni evlerin inşa edilmiş olması, geziye katılan Konak Belediyesi Eski Meclis Üyesi-Mimar Mustafa Dal’ın ‘’Bu mimarinin katlidir’’ haykırışına neden oldu.

Dar sokakları ile eski Muğla’yı anımsatan kale içinde, Aslanpaşa ve Fetihiye Camileri müze olarak kullanılmakta. Referandum nedeniyle kapalı olduklarından ziyaret edilemedi.

Kale çıkışında bazı grup üyelerinin rehberi takip etmemesi, otele varışı geciktirdi.









Haber ve fotoğraf : Osman Gazi OKTAY

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)