Yüzde 10’luk seçim barajı tümüyle kalksın



HDP, 1983 yılından bu yana uygulanan yüzde 10’luk seçim barajının tümüyle kaldırılması için kanun teklifi verdi. Teklifin muhalefet partisinden gelmesi nedeniyle TBMM’de ele alınıp alınmayacağı, alınacaksa ne zaman gündeme geleceği belirsiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yüzde 10’luk seçim barajının tamamen kaldırılması için kanun teklifi verdi. Kanun teklifinin gerekçesi olarak, “Seçim barajının yüksek tutulması ile ilgili olarak ortaya konan gerekçe, siyasi istikrarı sağlamak olsa da demokrasinin önüne konulmuş bir engel olarak uygulamada yerini bulduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir” denildi. HDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken imzasını taşıyan, “2839 Sayılı Milletvekili Seçim Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlıklı teklifte, barajın kaldırılma gerekçeleri de anlatıldı. HDP tarafından verilen kanun teklifinde, seçim sistemlerinde nispi temsil sistemini uygulayan demokratik ülkelerin bir kısmında seçim barajları uygulandığı da hatırlatılarak, bu barajların yüzde 1 ile yüzde 5 arasında değiştiği ifade edildi.

İlk kez 1961’de uygulandı
Türkiye’de seçim barajının ilk kez 1961 yılında uygulanmaya başlandığı, bu dönemde daha önce uygulamada olan çoğunluk sisteminin terk edildiği ve yerine seçim çevresi barajlı temsili sistem getirildiği belirtilen kanun teklifinde şöyle denildi: “1980 askeri darbesi sonrasında, 10.06.1983 tarih ve 2829 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 33’üncü maddesiyle, ülke genelinde kullanılan geçerli oyların yüzde 10’unun geçemeyen siyasi partilerin hiçbir şekilde milletvekili çıkaramayacakları öngörülerek yüzde 10’luk bir ülke barajı getirilmiştir. Halen yürürlükte olan baraj, Avrupa ülkeleri arasındaki en yüksek baraj oranına sahiptir. Seçmen iradesinin parlamentoya yansıması, toplumsal hak mücadelelerinin parlamento aracılığıyla kamuoyuna mal olması gibi demokratik toplumun gereklilikleri önündeki en büyük engel, yüksek seçim barajıdır. 2002 yılında yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçları, bu temsiliyet krizinin bir örneği olarak önümüzde durmaktadır. 2002 seçimlerinde 19 siyasi parti seçime girmiştir. Bu 19 siyasi partiden sadece ikisi parlamentoda yer alabilmiş geri kalan siyasi partiler parlamentoda yer bulamamıştır. Parlamentoya giren iki partinin toplam aldıkları oy oransal olarak yüzde 47 olmuştur. Yani bir anlamıyla seçmenlerin yüzde 53’ünün iradesi parlamentoya yansımamıştır.”

Davutoğlu’ndan üçüncü ziyaret HDP’ye
AKP Genel Başkanı Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında dün HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile bir araya geldi. Başbakan Davutoğlu, HDP Genel Merkezinde yapılan görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara ve Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile geldi. Sivil plakalı araçla parti genel merkezine gelen Davutoğlu’nu HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder karşıladı. Davutoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra HDP Genel Merkezinin üçüncü katındaki Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantı salonuna geçti. Görüşmede Demirtaş ve Yüksekdağ’a ise İdris Baluken, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ile MYK üyesi Zeynep Karaman eşlik etti.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)