ABD bu bölgede PKK’yı koruyor



Büyük Orta Doğu projesi oluşuyor

ABD Başkanı Barack Obama ile Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’in açıklamalarına tepkiler gecikmedi
Milli Güvenlik Kurulu eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılıç, ABD’nin bölgeye PKK’yı koruduğunu söylerken, Emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Bizim terörü bitirmemizi istemiyorlar” dedi. Tuncer Kılıç açıklamasında şöyle dedi:


“ABD bu bölgede PKK’yı koruyor ve güçlenmesini istiyor, destek veriyor. Bölgede 1. Dünya savaşı sonrasındaki beklentilerinin gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. PKK ile mücadelede size destek verecek hali yok. Ona destek verecek. IŞİD ile mücadelede de sizden gayret ve destek bekleyecek. Nedeni ise işine gelmiyor. İki arada bir derede ABD. Fazla da sesini çıkaramıyor. IŞİD’e verdiğiniz mücadele desteği nedeniyle başlangıçta biraz göz yumdu ama şimdi yavaş yavaş mırıldanmaya, sesleri çıkmaya başladı.Maalesef baştan itibaren yanlışlar yaptık. BOP ile ilgili eş başkanlık gibi şeylerle övündük. Batı dünyası fanatik dincilerden ürküyor. Onunla mücadelede sizi yanında görmek istiyor. PKK’yı bitirmek, zarar vermek konusundaki fazla hareketlerinize orantısız olmayın sözlerini söylüyor. Onu desteklemekle mükellef olur. Suriye’deki PYD ile sizdeki PKK, İran’daki PJAK, Barzani bunların hepsinin beklentileri devlet olabilmek. Irak’ta ortaya çıktı ama asıl maksat tecelli etmedi. Proje yavaş yavaş oluşuyor. Projeye zarar verecek tavır tanıdığımız zaman bir takım tepkilerle karşılaşıyoruz.”

Baskı yapıyorlar

Emekli Büyükelçi Onur Öymen ise şunları söyledi: “Bizim PKK’yı bitirmemizi başından beri istemiyorlardı. PKK’yı bir şekilde muhafaza etmek hatta Türkiye üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanmaya çalışıyorlar. Belli ki Türkiye’nin PKK terörünü bitirmesini istemiyorlar. Bize siyasi çözüm öneriyorlar. Masaya oturun diyorlar. Türkiye eğer onların istediklerini yapmazsa belli ki PKK silah zoruyla yine eylem yapacak. Obama’nın Türkiye’ye yaptığı ziyaretteki açıklamada iki tehlikeli terör örgütü var. Biri PKK diğeri El Kaide demişti. El Kaide’yi yerinden söküp, tahrip edip yeneceğiz demişti. Şimdi de PKK konusunda reform yasalarını çıkarın diyor. PKK’yı yenin tahrip edin demiyor. PKK’nın bitirilmesini istemiyorlar. Ali Babacan’ın Amerika’nın Hazine Bakanı ile imzaladığı Dubai anlaşmasında size 8 buçuk milyar kredi vereceğim ama siz de askerlerinizi Kuzey Irak’a geçirmeyeceksiniz demişti. Kuzey Irak’a geçince sanki bizim askerler Kerkük’ü mü işgal edecek. Çünkü PKK’nın o bölgede bitmesini istemiyor. 2009 Şubat’ında Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates biz kara harekâtı yaptığımızda, derhal harekâtı durdurun ve askerlerinizi geri çekin demişti. Bütün bunlar PKK’nın bitirmek istemediklerinin işaretidir.”



Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)