Balkanlar'ın Kartalı!

Ulusal Eğitimciler, Yanya'da kaldıkları otelde kahvaltılarını aldıktan sonra Arnavutluk'un başkenti Tiran'a ulaşmak için Kakavia sınır kapısından geçiş yaptı.

Ülkenin yüksek dağlarla kaplı olması nedeniyle, yalçın kayalıklarda yaşayan kartal, çift başlı olarak Arnavutluk bayrağını süsler.

Sınır kapısında fazla beklemeden Durres'e doğru yola çıkıldı. Durres, Arnavutluk'un 36 ilinden 2. büyük kenttir.

Durres İtalya'nın Bari şehri karşısında, 33 km. sahiliyle Arnavutluk'un Avrupa'ya açılan kapısıdır. Buradan İtalya'ya hergün dev feribotlar kalkar. 1999 Kosova Savaşı'nda 100 binden fazla Kosovalıya ev sahipliği yaptı. Tiranlıların gözde turizm merkezidir. Grup burada Türkçe bilen Tetovalı İdris'in Restaurant Kalajas e Tetoves'inde öğle yemeği yedi.

Öğleden sonra Tiran'a ulaşıldı. Bugün 500 bine yakın nüfusu olan Tiran, 1920'yılında Arnavutluk'un başkenti oldu.

Tiran 1614 yılında İşkodra Valisi Süleyman Paşa tarafından kuruldu. 17. yüzyıla kadar küçük bir köy olarak kaldı. Bu yüzyılda büyük bir gelişme kaydeden kent, gelişti ve önemli bir ticaret merkezi oldu.

İshem Nehri kıyısında olan kentten, Tiran Nehri akar ve Lane Nehri ile birleşir.

Piramit, ülkeyi İtalyan ve Alman faşistlerinin işgalinden kurtararak Arnavutluk Halk Cumhuriyeti'ni kuran, 45 yıl boyunca Arnavutluk'u yöneten Enver Hoca'nın anıt mezarı olarak tasarlandı.

Tasarımı Enver Hoca'nın kızı ve damadı tarafından yapıldı. 14 Ekim 1988 yılında açıldı. Enver Hoca Müzesi olarak hizmet verdi.

Yapılan karşı devrim sonrası, 1991 yılından itibaren konferans ve sergi salonu olarak kullanılmaya başlandı. 2001 yılından sonra Arnavutluk TV kanalı yayın merkezi olarak kullanıldı. Bugün gençlerin kay kaylarıyla hünerlerini gösterdiği, grafiti çalışmalarında örnekler sunduğu atıl bir konuma gelmiştir.

Tüm sosyalist ülkelerde olduğu gibi; sosyalist liderler unutturulmaya çakışılmakta, heykelleri yıkılmakta, isimleri meydanlarda silinmekte, hatta mezarları bile yok edilmektedir. Enver Hoca'nın mezar yeri bile gömüldüğü Kahramanlar Mezarlığı'ndan çıkarılıp, saklandı.

18. yüzyılda Tiran Valisi Ethem Bey tarafından yapımı başlatılan Ethembey Camii, halen ibadete açıktır.

Yapımı Ethem bey'in oğulları tarafından tamamlanan caminin, yakınında kendisinin ve eşinin mezarı var.

Caminin hemen arkasında yapımı Ethem Bey tarafından başlatılan, bölge halkının bağışlarıyla tamamlanan saat kulesi var. Yapımı 1821 yılında tamamlanan kulede ilk olarak Venedik yapımı çan kullanıldı. 1928 yılında Tiran Belediyesi, Almanya'dan bir saat düzeneği alındı. 2. Dünya Savaşı'nda tahrip olan kuleye Çinliler tarafından saat hediye edildi.

İskender Bey Meydanı'nda; İskender Bey'in at üzerinde dev bir heykeli bulunur. Kastriyato Hanedanı'ndan olan Gergi, Babası Yuvan tarafından Osmanlı sarayına rehin gönderildi. Müslüman olunca İskender adını aldı. 2. Murat'ın hizmetinde iç oğlanı eğitimi aldı.

1443 yılında Merova Muharebesi'nden kaçarak, sahte bir belgeyle sancak beyi olduğunu ilan etti. Kroja Kalesi'ni ele geçirdi. Arnavutluk Osmanlı'nın eline geçmesine rağmen 1468 yılına kadar 25 yıl boyunca kaleyi teslim etmedi. Arnavutluk'un ulusal kahramanı kabul edilir.

Ulusal Tarih Müzesi, İskender Bey Heykeli'ne bakmaktadır. 1981 yılında Arnavut Mimar Enver Faja tarafından, belediye binası yıkılarak yerine yapıldı. Bina girişinde ''Arnavutlar'' adlı sosyalist- gerçekçi tarzı dev mozaik; İlliryalılardan, partizanlara kadar Arnavutluk tarihinin gelişimini temsil ediyor. 1991 sonrası bayrak üzerindeki kızıl yıldız dışında özgünlüğünü koruyor. 25.000 m2 kapalı alana sahip müze, gezilmesi gereken bir alan.

Ulusal eğitimciler dinlenmek üzere otellerine yerleştiler.










Haber : Osman Gazi OKTAY
Fotoğraf : Cengiz OKTAY

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)