Bölgedeki sorunları o ülkelerin kendi halkları çözebilir



“Esad’ın çekilmesini Rusya kabul etmez”

Moskova’da İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Lavrov “Suriye konusundaki pozisyonumuz değişmedi” dedi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Suriye tutumunda değişiklik olmadığını belirterek, geçiş sürecinin ardından Suriye’nin meşru devlet başkanının çekilmesinin ön şart olarak görülmesini “kabul edilemez” şeklinde değerlendirdi. Moskova’da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüşmesinin ardından düzenlen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Suriye konusundaki pozisyonumuz değişmedi. Suriye krizi, Cenevre mutabakatı gereği, Suriye halkı tarafından dış aktörlerin müdahalesi olmadan ön koşulsuz şekilde çözülmeli” diye konuştu. Lavrov, Suriye’de geçiş hükümeti dahil tüm adımların ancak hükümet ve muhalif gruplar arasında yapılacak görüşmeler sonucu atılabileceğini savunarak, “Ortaklarımızdan bazıları geçiş periyodunun ardından Suriye’nin meşru devlet başkanının çekilmesini ön şart olarak görüyorsa bu tutumun Rusya için kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim” ifadesini kullandı. Mevkidaşı Zarif ile geniş kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Lavrov, ekonomik, ticari, nükleer ve askeri alandaki işbirliğinin yanı sıra İran’ın nükleer programı ve Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri değerlendirdiklerini belirtti. Lavrov, İran ile ekonomik ilişkilere özel önem verdiklerine vurgu yaparak, Rusya-İran hükümetlerarası ticari ve ekonomik komisyonun ekim ayında toplanabileceğini söyledi.

Görüş birliği

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise Suriye konusunda Moskova ile aynı fikirde olduklarını söyledi. Zarif, “Bölgedeki sorunları o ülkelerin kendi halkları çözebilir. Dış güçler bu konuda onlara ancak yardımcı olabilir” dedi. Yaptırımların kaldırılmasının ardından Rusya ile ilişkilerini her alanda geliştirmek istediklerini aktaran Zarif, “Rusya ile İran iş birliğini en üst seviyeye çıkartmaya çalışacağız. Nükleer alandaki işbirliği de bunlardan birisi. Bu alandaki mevcut işbirliğini daha da ileri taşıyacağız” dedi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)