BOP taşeronluğuna tam gaz devam



İncirlik Üssü başta olmak üzere Diyarbakır, Batman ve Malatya-Erhaç üslerini ABD’nin kullanımına açmaya hazırlanan AKP hükümetinin BOP taşeronluğu, yenilgiyle çıktığı 7 Haziran seçimlerinden sonra yeni bir ivme kazandı

Hükümetin ABD taşeronluğu 7 Haziran seçimlerinden sonra yeni bir ivme kazandı. Tek başına iktidarı kaybettiği seçimlerden sonra ABD-İsrail patentli Büyük Ortadoğu Projesi'nde (BOP) üstlendiği göreve daha sıkı sarılan geçici AKP hükümeti, sessiz sedasız çok kritik adımlar attı. İsrail ile gizli ABD ile de açıktan yapılan görüşmeler sonrasında atılan bu adımlarla ABD-İsrail ikilisinin Ortadoğu'ya hâkimiyeti daha da arttı. Bu adımların başında Türk üslerinin ABD ve onun izin vereceği ülkelere açılması oldu. Bu kapsamda Adana İncirlik üssü olmak üzere 3 üs daha ABD’nin kullanımına açılacak. ABD ile Türkiye arasında varılan mutabakat kapsamında İncirlik Üssü dışında ABD ve uluslararası koalisyon güçlerine açılacak diğer üslerin hangileri olduğuna dair bilgiler ulaşmaya başladı. Ankara’nın İncirlik dışında teklif ettiği bu üslerin Diyarbakır, Batman ve Malatya-Erhaç olduğu ortaya çıktı.

ABD uçakları Türkiye'den uçuyor
Washington ve Ankara'da yapılan açıklamalara göre İncirlik üssü kullanılmaya başlandı. Açıklama ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Jeff Davis'ten geldi. Sözcü Davis, "Şu an itibarıyla insansız ve silahlı hava araçları Türkiye’den uçmaya devam ediyor. Yakın gelecekte de insanlı hava araçlarının Türkiye’den havalanmasını bekliyoruz. Ancak lojistik bağlamda bu zaman alacak" dedi. Bu açıklama Türk Dışişlerince de doğrulandı. Bakanlık sözcüsü Tanju Bilgiç, "ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde bu üsler koalisyon güçlerine de açılabilir" dedi.

Kapsamlı savaş çok yakın
Malezya'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "ABD ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde üslerimizin, özellikle de İncirlik üssünün açılması konusunda mesafe kat ettik. İnsanlı ve insansız Amerikan uçaklarının gelmeye başladığını görüyoruz. Yakında DAEŞ'e karşı hep birlikte kapsamlı bir savaş başlatacağız" demişti.

Obama’dan Türkiye'ye ayar
Bu kritik adımlar Türkiye PKK operasyonlarını konuşurken atılırken ABD Başkanı Barack Obama'dan geçtiğimiz günlerde Ankara'ya dikkat çekici bir mesaj geldi. Türkiye'nin gerçekleştirdiği operasyonlarda PKK değil IŞİD üzerinde yoğunlaşması gerektiğini söyleyen Obama,"Türklerin PKK saldırılarına karşı da kendini savunma hakkı meşru. Ancak üzerinde çalıştığımız en önemli konu sınırların Suriye'ye gitmeye çalışan yabancı savaşçılara kapatılması. Tüm çalışmalarımız bu yönde ilerleyecek" dedi. Türkiye'nin PKK operasyonlarıyla ilgili bir açıklama da Beyaz Saray'dan geldi. Siyasi sürece geri dönmeye yönelik ihtiyacın altını çizmeye devam ettiklerini söyleyen bir yetkili, "Türkiye'nin kendini savunmaya yönelik yanıtında sivilleri korumak için tüm makul önlemlerin alınması ile uluslararası insani yasalara uygun şekilde eylemlerde bulunması önemli" dedi.

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. BOP'u Vikipedi böyle açıklamaktadır

    Genişletilmiş Ortadoğu İnisiyatifi, Amerika Birleşik Devletleri 43. Başkanı Bush hükümeti tarafından Büyük Ortadoğu adıyla duyurulan, en batıda Fas'ın Atlantik kıyılarından, en doğuda Pakistan'ın kuzeyindeki Karakurum yaylalarına, Kuzeyde Türkiye'nin Karadeniz kıyılarından Güneyde Aden ve Yemen'e kadar uzanan bölgede, Müslüman ülkelere demokrasi ihracını ve bu ülkelerin pazarlarının açılmasını amaçladığı iddia eden politik kuramdır.

    Araştırmacı Altuğ Günal projenin 2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarından sonra "terörizmi besleyen bataklıkları kurutmak" amacıyla ortaya çıktığını ve ABD'nin 2004 yılındaki G-8 zirvesinde gündeme getirdiğini yazmıştır. Günal projenin maliyetinin yüksek olması sebebiyle ABD'nin bu yükü azaltmak için müttefiklere ihtiyaç duyduğunu; fakat hakimiyet paylaşımını az tutmak için kendi payını yüksek tutarak "sınırlı paylaşım"ı esas aldığını savunmuştur. Fransa'nın eski dışişleri bakanı olan Dominique de Villepin "Büyük Ortadoğu" tanımını "Mağrip ile Basra Körfezi ülkelerine aynı yaklaşımı sergileyemezsiniz. Siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitimsel konuları göz önüne almak zorundasınız" diye eleştirmiştir.

    ABD'nin kendi egemenliği dışında farklı bölgelerde farklı ülkeler adına yaptığı bu kuram kavramı birçok kişi tarafından eleştirilmiş, Al-Ahram Weekly gazetesi bunun amacının Ortadoğu'daki çatışmaları genişleterek devam eden sayısız çatışma ve ayaklanmaların kontrolünü kolaylaştırmak olduğunu belirtmiştir.
    Eşbaşkan
    https://www.youtube.com/watch?v=98WYHUeMaYo
    Ortadoğu'daki amacı Bush'un Irak'a saldırdığı günden itibaren biliyoruz biz ve tıkır tıkır oradaki savaş devam etmektedir. Her şey uzun vade de amaca hizmete devam etmektedir.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder