Gökçek hakkında suç duyurusu



TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanı Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara 5. İdare Mahkemesi‘nin kararıyla iptal edilen Atatürk Orman Çiftliği Alanları Nazım İmar Planı eki olarak onaylanan Ulaşım Uygulama Projesi iptal edilmişti.

Bu karar nedeniyle Gökçek’in TMMOB Şehir Plancıları Odası’nı hedef gösteren ifadeler kullandığı belirtilen açıklamada “Sadece hedef göstermekle de kalmamış aynı zamanda hakaretlerde de bulunmuş; odamızın, üyelerimizin saygınlığı ve mesleki birikimlerimiz zedelemeye çalışmış; tahrik etmiş; hukuken de Türk Ceza Kanunu‘na göre suç işlemiştir” denildi.

İşte o açıklama:

Üç gün önce, 11 Ağustos 2015 tarihli TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ve Çevre Mühendisleri Odası ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ortak basın toplantısı ve açıklaması ile Ankara 5. İdare Mahkemesi‘nin kararıyla iptal edilen AOÇ ana planı, "1/10.000 ölçekli Atatürk Orman Çiftliği Alanları Nazım İmar Planı ve I. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı"nın ve eki olarak onaylanan "1/10.000 ölçekli Ulaşım Şeması" ile "1/1000 ölçekli Ulaşım (Yol-Kavşak vb.) Uygulama Projesi" ile hukuki dayanağı kalmayan Ankara Bulvarı‘nın anılan bu mahkeme kararı sebebiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nce trafiğe kapatılacağı duyurusu çeşitli medya araçları marifetiyle yapılmıştır. Bu duyurularda, AOÇ‘nin kamusal bir varlık olarak korunması için mücadele eden bizlerin, davacı tarafların İ. Melih Gökçek idaresindeki ABB tarafından hedef gösterilmeye çalışılması üzerine değerlendirmelerimizi değerli üyelerimiz ve kamuoyu ile paylaşmıştık.

“GÖKÇEK ODAMIZI AÇIKÇA HEDEF GÖSTERMİŞTİR”

Açıklamamızda, mahkeme kararı ile iptal edilen Ankara bulvarının trafiğe kapatılmasının yeterli olmadığını; mahkeme kararının kısmi olarak değil, bütününün yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı‘na yolu sökmesi, Sarayı mühürlemesi ve Ankapark‘taki oyuncaklarıyla da vedalaşma çağrısında bulunmuştuk.

Ancak bu basın açıklamasının ardından İ. Melih Gökçek sosyal medya araçlarıyla kamu yararını korumak adına sürdürdüğümüz hukuki mücadelenin kazanımla sonuçlanması karşısındaki hezimeti ile meslek odalarının "Ankaralılara eziyet ettiği" söylemini işlemeye başlamış; gerçek dışı ifadelerle halkı odalarımıza karşı kışkırtmış; yurttaşları yargı kararını etkisizleştirmeye, bypass etmeye dönük davalar açmaları yönündeki suç manzumesi ifadeleri ile mahkeme kararlarını aşağılamaya, itibarsızlaştırmaya çalışmış ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmiştir. Bunlara ek olarak, İ.Melih Gökçek Odamızı açıkça hedef göstermiştir. Sadece hedef göstermekle de kalmamış aynı zamanda hakaretlerde de bulunmuş; odamızın, üyelerimizin saygınlığı ve mesleki birikimlerimiz zedelemeye çalışmış; tahrik etmiş; hukuken de Türk Ceza Kanunu‘na göre suç işlemiştir.

“GÖKÇEK YİNE YARGILANACAK”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı‘nın kamu görevi nedeniyle sözlerine bilhassa dikkat etmesi gerektiğini, hukuk kurallarına uygun davranması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bu uyarımız sadece bugünkü yazılı açıklama ile sınırlı kalmayıp, İ. Melih Gökçek‘in söz konusu ifadeleri[1] sebebiyle, hakkında hakaret (TCK 125), halkı kin ve düşmanlığa tahrik (TCK m. 216), kanunlara uymamaya tahrik (TCK m. 218) ve bu suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi (TCK m.218) iddiaları ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı‘na suç duyurusunda bulunduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız.

Odamızın geçmişte manevi tazminat davası ile kendisini mahkûm ettiği, hakaret, kişilik haklarına saldırı, şahsiyeti ağır şekilde zedeleme, manevi saldırı suçları ile sicili kabarık İ. Melih Gökçek yine yargılanacak.

Bizler, meslek alanımızı, mesleki birikimimizi ve örgütlülüğümüzün itibarını korumak için mücadelemize devam edeceğiz.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)