İster kabul edilsin ister edilmesin, Türkiye’nin yönetim sistemi değişmiştir



Tüm planlar başkanlık için

Memleketi Rize’de yaptığı konuşmada, “İster kabul edilsin ister edilmesin, Türkiye’nin yönetim sistemi değişmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdi bu yeni sisteme uygun bir anayasa istiyor

7 Haziran seçim sürecinde il il dolaşarak mitingler düzenleyen ve halktan ve AKP’ye oy isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek hedefi Türkiye’yi federasyon esaslı başkanlık sistemine geçirmekti. Erdoğan’ın seçimden önce Gaziantep’te düzenlediği mitingde söylediği şu sözler hala hafızalarda: “7 Haziran’da bir seçim var mı? Bu seçimde yeni Türkiye hedeflerini, yeni anayasasına, başkanlık sistemine çözüm sürecini güçlendirerek kavuşturmak için hazır mıyız? 400 milletvekilini verin ve bu iş huzur içinde çözülsün.” Denizli konuşmasında da “Parlamenter sistem bekleme odasında” diyen Erdoğan koalisyon ihtimalinin ortadan kalkmasının ardından yeniden harekete geçti ve Türkiye’nin yönetim sisteminin fiilen ortadan kalktığını söyledi. Rize’de konuşan Erdoğan kendisi için “Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli” diyenlere “İster kabul edilsin ister edilmesin, Türkiye’nin yönetim sistemi değişmiştir. Şimdi yapılması gereken bu fiili durumun hukuki çerçevesinin yeni bir Anayasa ile netleştirilmesi, kesinleştirilmesidir” karşılığını verdi. Erken seçim ihtimalinin daha da güçlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm imkânlarını başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliğini yapabilecek bir çoğunluğa AKP’nin erişmesi için harcamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Nasıl bir erken seçim?
Öte yandan 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan milli irade başkanlık hayali kuran Erdoğan engeline takılırken Türkiye büyük bir hızla erken seçime gidiyor. Seçim için düşünülen tarih ağırlıklı olarak Kasım ayı sonu. Bu noktada sorulan soru ise erken seçim kararının nasıl alınacağı. Erken seçim kararını TBMM’nin mi yoksa Cumhurbaşkanının mı vereceği kritik önem taşıyor. Eğer kararı Cumhurbaşkanı verirse Meclis’teki 4 partinin katılımıyla bir seçim hükümeti kurulacak. Kararın Meclis’ten çıkması durumunda ise Türkiye mevcut AKP hükümeti ile seçime gidecek. İktidarı hiç bir şekilde diğer partilerle paylaşmak istemeyen AKP’de hedef, mevcut durumla seçime gitmek. Bunun için de MHP’nin desteğine ihtiyaç var. Başbakan Davutoğlu bu kapsamda Pazartesi günü saat 14: 00’te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)