“İstikrarsızlık” Erdoğan’ı sıkıntıya soktu



7 Haziran seçimlerinin sonucundan memnun olmayan Tayyip Erdoğan’ın, erken seçimle AKP’nin oyunu yükseltme manevrası tutmadı. Yaptırdığı saha çalışmaları ve anketlerin sonuçlarındaki “istikrarsızlık” Erdoğan’ı sıkıntıya soktu. Erdoğan’ın önüne konan anketlerde AKP oyları yüzde 37.4 ile yüzde 43.1 arasında farklı oranlarda saptandı. Son günlerde başkent kulislerinde; giderek artan terör eylemlerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) düzenlediği operasyonların ve bunlara bağlı olarak gündemdeki siyasi söylemlerin, erken seçim sonuçlarına nasıl yansıyacağı en fazla tartışılan konu başlıkları durumuna geldi. Aydınlık’ın ulaştığı bilgilere göre, Erdoğan’ın talimatıyla, 7 Haziran’ın hemen sonrasında saha çalışmaları, anketler ve simülasyon değerlendirmeleri çok yönlü olarak başlatıldı.
Erdoğan’ın yakın çevresinin yürüttüğü çalışmalarda ortaya çıkan veriler, bütün ayrıntıları ile değerlendirilip, Erdoğan’ın hem siyasi tutumunun hem de siyasi söyleminin şekillenmesinde ön plana çıktı. Ancak, Erdoğan’ın 7 Haziran’ın hemen sonrasında, AKP’nin tek başına iktidar olmasını sağlayabilmek için erken seçimi gündeme taşıması, PKK terörü konusundaki söylemini sertleştirip, HDP’ye ve MHP’ye kaçmış olan oyların geri gelmesini sağlamak için siyaset sahnesinde ön plana çıkması, beklediği sonucu vermedi.

İSTİKRARSIZLIK SIKINTI YARATTI
KaçAksaray’ın son yaptırdığı saha çalışmaları ve anketlerin sonuçlarındaki “istikrarsızlık” Erdoğan’ın sıkıntıya soktu. Erdoğan’ın önüne konan anketlerde AKP oyları yüzde 37.4 ile yüzde 43.1 arasında farklı oranlarda saptandı. Sahadan gelen sonuçlar da bu oranlara işaret etmedi. Oy oranları ve seçmenin siyasi davranışını etkileyen faktörler her ankette farklı çıktı. Terörün tırmanmasında Erdoğan ve AKP’nin de sorumlu tutulması, seçmenin siyasi tercihlerinin kaygan bir zeminde olduğunu gösterdi.
Özellikle anketlerde, AKP’nin oyunun yükseliş eğilimi yakalayamamış olması, oyların kırılgan bir çizgi üzerinde bulunması ve düşme riskinin bulunması Erdoğan’daki sıkıntıyı arttırdı.
Bu durum, Erdoğan’ın, ekonomideki sıkıntı daha halka yansımadan yapılacak baskın erken seçim stratejisini de riske soktu.

STRATEJİSİNİ BELİRLEYECEK
Öte yandan, Saray’da, seçim sürecinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun vitrinde ne kadar ve nasıl yer alacağı, Erdoğan’ın hangi söylem ve tutumla ön plana çıkarılacağı, muhalefete karşı nasıl bir yaklaşım içinde bulunacağı ve öncelikli olarak hangi partiyi hedef alacağını da kapsayan çalışmaların da şimdiden başlatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan anket ve saha çalışmalarının sonuçları konusunda günlük olarak bilgilendirilmeye başlandı.
Yaptığı her konuşma sonrası, kamuoyunun algı ve tepki düzeyi ölçülürken, Erdoğan’ın bu çalışmalardan sağlanan veriler doğrultusunda strateji belirlemesi söz konusu olacak.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)