Kıbrıs’ta garantör NATO olacak



Türkiye bir yandan siyasi çalkantılar diğer yandan terörle uğraşırken KKTC NATO toprağı olmaya hazırlanıyor. Gözlerden ırak bir şekilde yürüyen Kıbrıs müzakerelerinde Türkiye’nin elinden garantörlük alınarak, NATO garantör yapılacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yapılan görüşmeler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Mayıs başında göreve gelmesiyle hızlandı. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, bugüne kadar 7 defa bir araya gelerek 6 başlık üzerinde müzakere yürüttü. Mülkiyet ve toprak olmak üzere en kritik pazarlıkların iki lider arasında ekim-aralık döneminde yaşanması bekleniyor. Müzakerelerde KKTC’den toprak iadesi gibi konuların da gündeme geldiği biliniyor.

Henüz garantörlük masaya gelmedi
Akıncı ile Anastasiadis arasında süren müzakere görüşmelerinde henüz Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğü masaya gelmedi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamasına göre garantörlük konusu Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının da katılımıyla en az beşli olmak üzere ‘uygun bir zamanda’ ele alınacak. Bu açıklama garantörlük konusunun da müzakereye açık olduğunun itirafı niteliğinde. Hal böyle olunca yıllardır Türkiye’nin garantörlüğünü ortadan kaldırmaya çalışan Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi için bu amaçlarına ulaşmak için büyük bir fırsat çıkmış oluyor.

Kıbrıs NATO'ya üye mi olacak?
Kıbrıs adasının tamamına hâkim olmalarının önünde en büyük engel olarak gördükleri Türkiye’nin garantörlüğünü ortadan kaldırmak için her türlü yol denenecek gibi görünüyor. Rum medyasına göre Kıbrıs’ta olası bir çözümün sonrasında bugünkünden çok farklı bir garantörlük sistemi kurulması düşünülüyor. Kıbrıs’ta mevcut garantörlük sistemini değiştirecek Rum-Yunan formülüne göre Kıbrıs’ta garantör NATO olacak. Rum medyasının iddiasına göre ABD ve NATO bu konuda yeşil ışık yapmış. İddialar bununla da sınırlı değil. ABD’nin Kıbrıs’ı NATO üyesi olarak görmek istediği de iddialar arasında. Bu iddialar doğrulanırsa yavru vatan KKTC, Türk toprağı olmaktan çıkıp ‘NATO toprağı’(!) olacak.

Maksat Türk kamuoyunu ikna etmek
Bu planın Türkiye’nin kaygılarını gidermek amaçlı olarak düşünüldüğü anlaşılıyor. Garantörlüğün tamamen ortadan kalkmasını Türkiye’ye kabul ettiremeyeceklerini bilen Yunan ve Rum tarafı garantörlük konusunda Türkiye’nin hayır demeyeceği bir teklif getirecekler. Haddizatında Türkiye Rumların bütün şartlarını kabul etmeye dünden hazır ama Türk kamuoyuna Kıbrıs’ta kabul edilen maddelerin izahının yapılması gerektiğinden böyle bir formül düşünüldüğü tahmin ediliyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)