Makedonya'nın İncisi Ohri!

Ulusal eğitimciler, geçirdikleri güzel bir gecenin ardından, sabah kahvaltılarını aldıktan sonra, Makedonya'nın incileriyle meşhur, sadece Balkan ülkelerinden değil, Avrupa ve Asya ülkelerinden de turist çeken turizm merkezi Ohri'ye doğru yol aldılar.

Arnavutluk ve Makedonya sınır kapılarından geçildikten sonra, Ohri'de Makedonya Rehberi Cengiz Vata'yı aldık.

Resneli Niyazi'nin yaptırdığı, fakat içinde yaşamasının en yakın adamı tarafından katledilmesi nedeniyle mümkün olmadığı, konağı ziyaret edildi.

1906 yılında Selanik'te kurulan ''Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'' hücre örgütlenmesiyle Manastır kolunu oluşturarak, 1907 yılında Avrupa koluyla birleşerek ''Osmanlı Terakki ve İttihat Cemiyeti'' adını aldı.

1908 öncesi ilk isyanı düzenleyen ve 1897 Yunan Muharebesi'ndeki cesaretiyle tanınan Resneli Niyazi'nin ''İttihat Terakki'ye'' kaydı bizzat Enver Paşa tarafından yapıldı.

Bölgede sevilmeleri nedeniyle Resne'ye Niyazi Bey, Ohri'ye Eyüp Sabri Bey, İttihat Terakki tarafından komutan olarak atandılar.

Niyazi Bey çetelere karşı savaşırken, Eyüp Sabri Bey örgütlenme işini yürüttü. Bu nedenle Ohri, Manastır vilayetinde en güvenilir ve en örgütlü yer olmuştur.

Resne'den, Atatürk'ün askeri idadiyi okuduğu Manastır'a geçildi. Atatürk'e aşık olan Eleni'nin mektubunu Zeynep Demiryürek okudu. Herkesi duygulandıran mektup, büyük alkış aldı.

Şarkıda adı geçen Manastır'ın ortasındaki havuz ve çeşme, ziyaret edildi Atatürk'ün yolunu gözlerken Eleni'nin çıktığı balkon ve evin fotoğrafı çekildi. Ohri'ye dönüldü.

Ohri Gölü 1979, kent 1989 yılında Unesco Dünya Mirasları Listesi'ne alındı. 6000 yıllık tarihe sahip kent M.Ö 4. Yüzyılda 2. Flip'in egemenliğine geçti. 990-1015 arası 1. Bulgar Devleti'nin başkenti oldu. 997-1018 Rahip Clemens ve Naum tarafından hiristiyanlık merkezi haline getirildi. 1797 yılına kadar bağımsız piskoposluk olarak varlığını sürdürdü. 1385 yılında Osmanlı egemenliğine giren kent, 1912 yılında Osmanlı'dan kopmuştur.

Yılın her günü ayrı bir kilisede ibadet etmek için 365 kilise yapıldığı söylenir. Ohri slavlar için önemli olan Kril Alfabesi'nin doğduğu kenttir. Osmanlı'dan kalma Safranbolu evlerine benzeyen konutlar, koruma altındadır.

Şehri tepeden görmek için Kale ziyareti yapıldı. Elveda Rumeli dizisinin çekildiği yerler ziyaret edildi.

Alışveriş için gruba süre verildi. Gölde yetişen Pasita balığının pullarından elde edilen sıvının, sedef ile karıştırılmasından elde edilen incilerden grubumuz, Çeşme'de yazlığı bulunan Nazlı Hanım'ın dükkanından edindi.

Göl kenarındaki otelde, bir sonraki gün ziyaret edilecek olan Üsküp için dinlenmeye geçildi.






Haber : Osman Gazi OKTAY
Fotoğraf : Cengiz OKTAY

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)