Midilli’de göçmen sayısı 10 bine ulaştı



Yunanistan’ın Midilli Adası’nda kaçak göçmenlerin sayısı 10 bine ulaştı. Göçmenlerin trajik görüntüleri nedeniyle Midilli, tarihinin en büyük dramına tanıklık ediyor

Suriye ve Afganistan başta olmak üzere ülkelerindeki iç savaştan kaçan göçmenler, kurtuluş olarak gördükleri Avrupa ülkelerine gidebilmek için Yunan adalarını ilk durak olarak görüyor. Göçmenlerin Avrupa’ya açılan kapı olarak gördükleri adaların başında da Midilli geliyor. Ancak her sabah yüzlerce yeni göçmenin ulaştığı Midilli Adası, artık bu yükü taşıyamıyor.

SOKAKLARA TAŞTILAR
Adaya ulaşmayı başaran göçmenler liman bölgesinde insanlık dışı koşullarda yaşıyor.
Göçmenlerin limandaki kabul merkezinde kayıtları yapılıyor. Kabul işlemlerinin ardından göçmenler, otobüslere bindirilerek adadaki Moria ve Pikpa Kampları ile Kartepe Çadır Kenti’ne taşınıyor. Adaya kaçak yollarla gelenler 5-6 gün içerisinde gemi veya uçak ile Atina’ya gönderiliyor. Ancak, bugünlerde “Meryem Ana Haftası” nedeniyle adanın iç turizminde büyük yoğunluk yaşandığından Atina’ya gitmek için bekleyen göçmenler en erken 15 gün sonrasına bilet bulabiliyor. Bu yüzden de ada şimdiye kadarki en kalabalık günlerini yaşıyor. Adadaki 3 kamp tamamen doldu. Kamplarda yer bulamayanlar şehrin cadde, sokak, park ve deniz kenarlarını mesken ediniyor. Şanslı olanlar kurdukları küçük çadırlarda kalıyor. Onlar kadar şanslı olmayanlar ise bir bankta ya da ağaç gölgesinde yerde yatıyor.
Turizmin en yoğun olduğu Molivos ve Petra gibi bölgeler dahi göçmenlerin dramını yansıtan manzaralarla dolu. Kaçak yolculuğun sonunda adaya ulaşanlar nerede bir çeşme bulursa orada toplanıyor. Çeşmelerde yıkanan elbiseler yol kenarlarındaki bariyerlere asılıyor. Yol kenarları yere yatıp bekleyen ve uyuyan kaçaklarla dolu. Yolculuk sırasında vücut dirençleri düşen çocuklar yattıkları yerde uyuyup kalıyor. Yerde taşların üzerinde uyuyakalmış çocuklar görenlerin yüreklerini sızlatıyor.

HEDEFLERİ ALMANYA
Midilli’ye kaçak yollarla gelenlerin hemen hemen hepsinin gitmeyi hedefledikleri ülke Almanya. Yunanistan onlar için Avrupa’ya geçişte yalnızca bir köprü. Almanya’ya gitmeyi hedefleyen kaçaklardan birisi de Afganistanlı 22 yaşındaki Tawus Mirşikar. Midilli’ye bir hafta önce geldiklerini belirten Mirşikar,”Biz geldiğimizde daha az kişi vardı. Şu an durum çok kötü. Çok kalabalık. Günde güne sayı artıyor. Paramız olmadığı için çok zor şartlarda yaşamımızı sürdürüyoruz. En büyük sorun bir tuvalet dahi olmaması. Biz kabul merkezine kayıt yaptırdık ve biletimizi aldık. Ama gemide yer olmadığı için hala gidemiyoruz. Bir haftadan beri burada çok zor şartlarda kalıyoruz. Önce Atina’ya gideceğiz. Oradan Makedonya, Sırbistan, sonra Avrupa’ya ilerleyeceğiz. Son durağımız inşallah Almanya olacak” diye konuştu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)