NASA, 1400 ışık yılı uzakta Dünya benzeri bir gezegen buldu



NASA, SETI ve Cambridge Üniveritesindeki bilim insanlarından oluşan bir takım, Perşembe günü Dünyaya çok benzeyen ve Güneşe benzer yıldızının etrafında dönen bir gezegen keşfetti.

20 yıldır Dünyaya benzer bir gezegen arayışında olan insanlar sonunda buldular ve ona Kepler 452b adını verdiler.

Bazı bilim insanları dünya-dışı-yaşamın Dünyadan çok uzakta, Güneş Sistemimizin dışında olduğunu düşünüyorlardı. Bunun sebebi sistemimizde yaşam (belirtisi) bulunduran tek gezegenin Dünya olması. Ne var ki, galaksimiz Samanyolunun dışında yaşam olduğuna neredeyse tamamen eminiz.

Kepler 452b sonsuza kadar ilk “İkinci Dünya” ya da NASA’nın deyimiyle “Dünya 2.0” olarak hatırlanacak ve onun hakkında şimdiye kadar öğrenilenler şöyle:

Dünyadan %60 daha büyük.
Kayalıkları olduğu sanılıyor. Bu da Jüpiter gibi sadece gazdan oluşmayıp katı bir yüzeye sahip olduğunu gösteriyor.
Dünyadan 1400 ışık yılı uzakta bulunuyor.
Yıldızının etrafındaki turunu 385 günde tamamlıyor, ki bu da Dünyanın tur süresine çok yakın.
Yıldınızın yaşı 6 milyar; yani Güneşten 1,5 milyar yıl daha yaşlı.
Kepler 452b’de yaşam olup olmadığı henüz bilinmese de, Jon Jenkins tarafından yapılan açıklamada Dünyadan daha yaşlı ve yaşama elverişli bir gezegen keşfedilmesinin son derece ilham verici olduğundan ve uzaydaki yaşam arayışının ilerlemesi için önemli bir adım olduğundan bahsediliyor.

Dahası, Kepler 452b Dünyanın aldığından %10 daha fazla enerji alıyor. 1,5 milyar sonra ise Dünyanın Güneşten alacağı enerji aynı oranda artacak. Bu da Kepler 452b’in “Dünyanın gelecekteki hali” olabileceğini gösteriyor.

12 Yeni Gezegen

NASA , gezegen avına çıkması için Kepler adında bir teleskop kullandı ve onunla potansiyel Dünyalar aramak için yola çıktı. Bugüne kadar keşfedilen gezegenlerden Dünyaya en çok benzeyen gezegen Kepler 452b ve bu Kepler için daha başlangıç.

Kepler, Kepler 452b’in dışında Dünyanın boyutlarında 11 gezegen daha buldu. Bunlardan sadece Kepler 452b bir G yıldızının etrafında dönüyordu (Güneş de bir G yıldızıdır). Diğerleri K ve M yıldızlarının etrafında dönüyorlar ve bu tip yıldızlar G yıldızlarından daha soğuk ve sönüktür.

SETI’de araştırmacı bilim adamı olarak görev yapan Jeff Coughlin, diğer 11 gezegenin gerçekten gezegen olup olmadığının araştırılması ve diğer teleskoplarla da verilerin onaylanması gerektiğini söylüyor.

Kepler 452b ise kendini kanıtladı ve galaksimizde Dünya dışında hayat olabilecek başka gezegenler aramak için umut kaynağı oldu. Jenkins, G yıldızlarının etrafında dönen ve Dünyanın boyutlarında olan birçok gezegen olduğunu doğruluyor. Belki de Samanyolunda hayat barındıran tek gezegen bizimki değildir…

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)