Ne kadar uykuya ihtiyacımız var?



İnsanların gerçekte ne kadar uykuya ihtiyaçları var? İdeal uyku saatleri yaş aralıklarıyla en doğru şekilde nasıl ölçeklendirilebilir? Bu gibi sorulara, ABD Ulusal Uyku Vakfı tarafından yönetilen, Loyola Üniversitesi Chicago Tıp Fakültesi Hücre ve Moleküler Biyoloji Departmanı’ndan Dr DonCarlos’un katılımcısı olduğu panelde, ideal uyku saatlerine dair yeni yanıtlar geliştirilmiş.

Ulusal Uyku Vakfı tarafından düzenlenen panelde, yeni doğandan başlayarak 65 üstü yaş aralığına kadar belirtilen ölçekte, insanların ne kadar uyumaları gerektiğine dair öneriler mevcut.

Bu yeni yaklaşımda gece uykusunu neyin daha kaliteli hale getirdiğine dair daha geniş bir aralık mevcut. Örneğin; panelde, önceden 8,5-9,5 saat uyuması gerektiği belirtilen 14-17 yaş aralığındaki ergenlerin uyku saatlerini 8-10 saate çekmenin daha sağlıklı olduğu gösterilmiş.

Dr. DonCarlos ve farklı disiplinlerden uzmanlar, sağlıklı bireylerin uyku süresiyle ilgili 320 çalışma bulgusuyla; kısaltılmış ya da uzatılmış uyku süreleri ve bunların sağlık üzerindeki etkilerini incelemiş.

Dr. DonCarlos, sürecin büyük bir titizlikle işlendiğine değiniyor. Panel, medikal organizasyon kurulu tarafından seçilen Dr. DonCarlos’u da kapsayan 12 katılımcıdan oluşuyor. Dr. Carlos, hormonların beynin yapısı üzerinde nasıl etkileri olduğu üzerinde çalışan bir nöroendokrinolojist ve Amerikan Anatomi Cemiyeti’ni temsil ediyor.

Beynin hormon salınımından sorumlu kısmı hipotalamus; küçük nukleuslerden oluşur ve en önemli görevlerinden biri, hipofiz bezi aracılığıyla beyin ve endokrin sistem arası bağlantıyı sağlamaktır. Duyguların fizyolojik temelini de oluşturmaktadır. Hipotalamus tarafından salgılnan hormonlar vücut ısısını, açlığı, stres durumundaki cevapları, cinsel duyguları, sirkadyen ritm ve uykuyu yönetir.

Dr. Don Carlos, uyku fonksiyonu hakkında hala ayrıntılı bilgiler edinilmesi gerektiğini; uykunun hem restoratif hem de hafızayı güçlendirici etkilerinin bilindiğini fakat her ne kadar yaşamın üçte birini uykuda geçirilse de, uykunun hangi fonksiyonunun bunu sağladığının bilinemediğini belirtmiş.

Ulusal Uyku Vakfı’na göre; yaş aralığına göre belirlenmiş uyku saatleri aşağıdaki gibi olmalı:

Yeni doğan (0-3 ay): Uyku aralığı her gün 14-17 saat olarak belirlenmiş (önceden 12-18 saatti)
Bebekler (4-11 ay ): Uyku aralığı 12-15 saat olarak belirlenmiş (önceden 14-15 saatti)
Yürümeye Yeni Başlayan Çocuklar (1-2 Yaş): Uyku aralığı 11-14 saat (önceden 12-14 saatti)
Okul Öncesi Çocuklar (3-5 yaş): 10-13 saat (önceden 11-13)
Okul Çağı Çocukları (6-13 yaş): 9-11 saat (önceden 10-11’di)
Ergenlik Çağındakiler (14-17 yaş): 8-10 (önceden 8.5-9.5)
Genç Erişkinler (18-25 yaş): 7-9 saat 8 (yeni yaş kategorisi)
Erişkinler (26-64): 7-9 saat olarak kalmalı
65+: 7-8 saat (yeni yaş kategorisi)

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)