Taliban’ın yeni lideri Molla Ahtar Mansur, “cihadın devam edeceğini” açıkladı



Taliban’ın yeni lideri Molla Ahtar Mansur, Afganistan’a şeriat gelinceye kadar “cihadın devam edeceğini” açıkladı.

Kararların şeriat çerçevesinde alınacağını bildiren Mansur, buna şu anda hükümetle devam ettirilen barış görüşmelerin de dahil olduğunu açıkladı, örgüt hakkında çıkan söylentilere prim verilmemesi çağrısında bulundu.

Molla Ahtar Mansur, önceki lider Molla Ömer’in sağken kendisine tüm yetkilerini verdiğini ve onun talimatı üzerine liderlik yaptığını belirterek, örgütün birlik mücadelesini ne pahasına olursa olsun sürdüreceğini açıkladı.

Amerika’nın Sesi’ndeki habere göre; Molla Ahtar Mansur’un sözünü ettiği “söylentiler”, Taliban liderliğine getirilmesiyle ilgili olarak örgüt içinde rahatsızlık oluştuğu yönünde.

Öte yandan Hakkani şebekesinin kurucusu Celalettin Hakkani’nin de öldüğü yönündeki iddia, Taliban tarafından reddedildi. Hakkani’nin oğlu Siracettin Hakkani, Taliban’a yeni lider seçilen Molla Mansur’un yardımcılarından biri olmuştu.

Amerika’nın Sesi ve diğer haber kuruluşlarına Peştu dilinde gönderilen yazılı açıklamada, Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahit, Celalettin Hakkani’nin rahatsızlık geçirdiğini doğruladı, ancak tamamen iyileştiğini belirtti.


ÖLÜM VE SONRASI…

Molla Ahtar Mansur, Molla Muhammet Ömer’in ölümünün açıklanmasından sonra Taliban liderliğine getirildi. Taliban yeni doğrulasa da, Molla Ömer’in iki yıl önce ölmüş olabileceği iddia ediliyor.

Molla Ömer’in ölümünü Taliban’dan ayrılan grubun lideri Fiday Mahaz açıklamıştı. Ancak Fiday Mahaz, Molla Ömer’in zehirlenerek öldüğünü öne sürüyor.

Taliban bu iddiaları yanıtlamadı.

Amerika, Taliban’ın yeni liderlerine, Kabil hükümetiyle yürütülen barış görüşmelerine devam etme çağrısında bulundu, bunun “gerçek barış” vaat ettiğini savundu.

Amerika’nın Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Daniel Feldman, Molla Ömer’in ölümünün açıklanmasından sonra iptal edilen barış görüşmelerinin yeniden başlaması çağrısında bulundu.

Dün Pakistan Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif’le bir araya gelen Feldman, bu ülkenin Afgan hükümetiyle Taliban’ı bir araya getirme çabalarını övdü.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)