Terörle mücadeleyi yürütecek ‘Bora Tugayları’


Terörle mücadeleyi yürütecek ‘Bora Tugayları’ Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda eğitildi. PKK’ya karşı etkin bir çalışma yapacak olan 9 birlikte subay, astsubay ve uzman çavuşlar görev alıyor

PKK’ya karşı mücadele için subay, astsubay ve uzman çavuşlardan oluşan 9 tugay oluşturuldu. “BORA Tugayları” adı verilen birliklerin göreve hazır olduğu bildirildi. Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre, PKK ile mücadele için Türk Silahlı Kuvvetlerinde geniş çaplı hazırlık yapıldı.
Yaklaşık bir yıl önce alınan karar doğrultusunda özel birlikler oluşturuldu. Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının özel birliklerinden farklı olan bu birliklerin eğitimi Özel Kuvvetler Komutanlığında gerçekleştirildi. Tamamen rütbelilerden oluşan bu birliklerde subaylar, astsubaylar ve uzman çavuşların yer aldığı ifade edildi.

EĞİTİMLERİ TAMAM
9 tugaydan oluşan bu özel birliklerin 3’ünün batıda (Denizli, İstanbul, Ankara), 6’sının Doğu ve Güneydoğu bölgesinde konuşlanacağı öğrenildi. Batıda görev yapacak olan tugayların Karadeniz’e yönelen PKK’lılara yönelik operasyonları da yürütecekleri vurgulandı.
Gönüllülük esasına göre oluşturulan birliklerin kadroları özel olarak seçildi. Eğitimini tamamlayan birliklerin önümüzdeki kısa süre içinde bölgede göreve başlayacakları bildirildi.
Çok esnek bir çalışma yürütecek olan birlikler, “BORA Tugayları” olarak anılıyor. Bu birliklerin adı tugay olsa da normal tugay seviyesinde değil. Tugaylar konuşlandıkları bölgeye ve görevin durumuna göre 300 ile 500 kişi arasında değişecek. Teröre karşı profesyonel bir ekip olarak görev yapacaklar.

‘TERÖRİSTLER KAÇACAK DELİK ARAYACAK’
Yeni oluşturulan birliklerde tim komutanı ve yardımcılarının subaylardan, destek unsur komutanlarının birinin subay, birinin astsubaylardan, nişancıların da astsubay ve uzman çavuşlardan oluşacağı ifade edildi. Uzun yıllar bölgede görev yapmış ve PKK’ya karşı mücadele etmiş bir general de oluşturulan yeni birlikler ve PKK’ya karşı mücadele konusunda şunları söyledi: “Belli ki bu çalışmalar büyük bir gizlilik içinde ve ciddi bir şekilde yürütülmüş. Şu anda görevde olan ‘Yıldırım unsurlarına’ benzer birlikler oluşturulmuş. Doğru yapılmış. Açılım zarar görmesin diye Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve polisin eli kolu bağlanmıştı. PKK bu dönemde istediği gibi hareket etti. Dağdan şehre indi. Suriye’de meskun mahal eğitiminden geçti. Şimdi yeniden hareketlendi. Biz zamanında izlenen politikaların yanlış olduğunu söyledik. Ama dinletemedik. Zararın neresinden dönülse kardır. Şimdi izlenen yol doğrudur. Kurulduğu ifade edilen yeni birlikler PKK ile mücadele için gereklidir. Zaten Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın özel birlikleri de var. Yıldırım unsurları her an hazırdır. Hepsi koordineli bir şekilde hareket edince PKK kaçacak delik arayacaktır. PKK ile mücadelenin profesyonelce yürütülmesi başarı için önemlidir. Bu yolla açılım sürecinde güvenlik güçlerinin hareketsiz bırakılması nedeniyle oluşan zafiyetler de telafi edilmiş olur.”

TERÖRE KARŞI MÜCADELEDE ZAFİYET GİDERİLECEK
Konu ile ilgili olarak Aydınlık’a bilgi veren bir yetkili, “açılım” süreci nedeniyle teröre karşı mücadelede bir zafiyet ortaya çıktığını kaydederek, “Ne yazık ki uzunca bir süredir terörle mücadele engellendi. Bu da doğal olarak güvenlik güçlerinin terörle mücadelesinde zafiyet yarattı. Şimdi bu zafiyet ortadan kaldırılacak. Yüksek Askeri Şura toplantısı bitti. Şimdi yeni atanan komutanlar göreve başlayacak. Son değerlendirmelerin ışığında PKK’ya karşı mücadelede daha etkin önlemler alınacak. Oluşturulan birlikler yurt içinde görev yapacak” dedi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)