Yeni yönetmelikte ‘özelleştirme’ mantığı dikkat çekiyor



Dershanelerin kapatılmasının iptalinin ardından MEB’in hazırladığı yeni yönetmelikte ‘özelleştirme’ mantığı dikkat çekti. Yönetmelikle hem kendi öğrencilerine hem de mezunlara kurs verme hakkı kazanan temel liseler süreçten karlı çıktı

Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin 1 Eylül 2015’ten itibaren kapanmasını öngören hükümleri iptal etmesinin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikler dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmelikle birlikte özellikle dershanelerden dönüşen temel liselere hem kendi öğrencilerine hem de mezunlara kurs verme hakkı tanınması dikkat çekti. Buna göre temel liseler 08.00-19.00 arasında okula devam eden öğrencilere, 19.00-23.00 arasında ise mezunlara kurs verebilecek. Özel öğretim kurslarına pazar günü tatil zorunluluğu getirilirken, temel liseler mezunları için pazar günleri de ders verebilecek. Bu durum dönüşüme olumlu bakmayan dershaneleri teşvik için atılmış bir adım olarak düşünülüyor.
Henüz dönüşüm için başvurmayan dershanelerin en geç 1 Eylül 2015 tarihine kadar başvuru yapması gerekiyor.

YENİ YÖNETMELİK NE GETİRDİ?
Yönetmeliğe göre, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (Felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarında, özel öğretim kursları açılabilecek. Temel liselerde ve özel öğretim kurslarında, kurum bünyesinde kendi kategorisinde olmak üzere en fazla üç bilim grubunun programına izin verilecek. Temel liseler hem kendi öğrencilerine hem de mezunlara kurs verebilecek. Özel öğretim kurslarında her bir program için haftada en az üç, en fazla sekiz saate kadar ders verilebilecek. Okullar dışındaki kurumlarda, zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin devam ettiği programlarda eğitimler 07.00 ila 19.00 saatlerinde yapılacak. Lise ve dengi okul mezunlarına yönelik bilim grubu programlarını uygulayan temel liselerde ve özel öğretim kurslarında sınıf mevcudu en fazla 16 olacak. Dönüşüm programı kapsamında açılan ortaokullar ile temel liselerin her sınıf düzeyinde kayıtlı öğrenci sayısı toplam kontenjanın yüzde 40’ını geçemeyecek. Öğrenci etüt eğitim merkezlerine ilkokul ve ortaokul öğrencileri kayıt olabilecek. Bu yılsonuna kadar mevcut binalarında dönüşen özel öğretim kurslarında, 2018-2019 öğretim yılı sonuna kadar, bağımsız bina girişi şartı aranmayacak. Kişisel gelişim kursları kapsamında yabancı dil, yetenek kursları çerçevesinde de müzik, dans ve bale kursları düzenlenebilecek. Bunun yanı sıra devlet okullarında ücretsiz verilen takviye kursları da devam edecek.

ÖZELLEŞTİREREK SORUN ÇÖZÜLMEZ
Yeni yönetmeliğin eğitimi özelleştirme uygulamalarını artırdığına dikkat çeken Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir “Bunların özel okula, dershaneye karşı olmadığını biliyoruz. Tam tersi okulların içine bizim tabirimizle alışveriş merkezleri sokuluyor” dedi.
Demir şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın mantığı, ‘Ben Cemaat dershanelerini yaşatmayacağım’ mantığı. Ama asıl mantıklı olan hiçbir dershane, özel okul, temel lise olmaması. Buna karşılık devlet okullarının güçlendirilmesi. Yönetmeliğe bakacağız. Gerekirse yargıya da taşıyacağız. Sorunların bu mantıkla bitmesi mümkün değil. Bunların mantı önümüzdeki dönemde eğitimi daha da özelleştirmek. Bu mantıkla beraber önümüzdeki dönem devlette çalışan çok sayıda öğretmen işini kaybedecek. Norm fazlası duruma düşecek. Milli Eğitim Bakanı’nın sorun giderme adına yaptıklarına inanmıyoruz.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)