YPG, ABD için IŞİD’e karşı güvenilir bir partner



Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Ortak Görev Gücü komutanlarından Tuğgeneral Kevin Killea, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin ABD için IŞİD’e karşı güvenilir bir partner olduğunu söyledi

Killea, Pentagon muhabirlerinin, Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı mücadeleye ilişkin sorularını, Güneybatı Asya’dan video-konferans yoluyla yanıtladı. Killea, Suriye’deki YPG’li teröristlere dair soru üzerine, “Şu anda Türkiye ile görüşmelerimizde üzerinde durduğumuz şey, IŞİD ile mücadele kampanyasına odaklanmak. YPG, geçmişte, daha önceki görüşmelerimizde gündeme gelmişti. Türk hükümetinin, YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde sahada IŞİD’e karşı mücadelede güvenilir bir partner olduğuna yönelik pozisyonumuzu anladığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

“Haber vermeli!”

Türkiye’nin terör örgütü PKK’ya karşı operasyonlarına dair soru üzerine Killea, her ne kadar Türkiye’nin kendi savunma hakkı bulunduğunu söylese de “Bize bildirmeleri gerekir” anlamı da taşıyan şu cevabı verdi: “Türkiye’nin tek başına gerçekleştirdiği hava operasyonlarını koalisyon güçlerine bildirmesi gerektiğini ifade etmek isterim.” Türkiye’nin bir müddettir koalisyonun parçası olduğunu ve son bir iki haftadır da IŞİD’e karşı hava operasyonlarına Türkiye’nin dahiliyetini derinleştirme noktasında çalıştıklarını belirten Killea, “Türkiye’nin, IŞİD ile mücadele kampanyasında ne kadar değerli bir ortak olduğunu başından bu yana söylüyoruz” diye konuştu. Killea, İncirlik havaüssünün koalisyon güçlerine açılmasının önemine değinerek, “IŞİD’e karşı koalisyonun çabaları bağlamında İncirlik Üssü’nün hava operasyonları için daha geniş kullanımı, şimdiden muharebede çok yönlü fayda sağlıyor. Türkiye’den kalkan insanlı ve insansız hava araçları ile hava yakıt tankerleri, IŞİD’e karşı yıkıcı etkiler yapıyor” ifadesini kullandı.

“Apaçık bir avantaj”

İncirlik Üssü’ndeki F-16 uçaklarına yönelik bir soru üzerine Killea, bunların hava görev emri doğrultusunda düzenli olarak uçtuklarını dile getirerek, “(İncirlik Üssü) Irak ve Suriye’deki IŞİD ile mücadele çalışmalarını desteklemede uçaklarımızın kalktığı olağanüstü, stratejik bir nokta” dedi. Killea, İncirlik’in hava operasyonlarında “apaçık bir avantaj” sağladığının altını çizdi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)