Başka Yürek!




Yatağan Cazkırlar Köyü’nde doğup, keçi çobanlığından, profesörlüğe uzanan bir yaşam öyküsünün adıdır T. Ayhan Çıkın.

Çıkın, halkına olan borcunu ödememişçesine, şiirleriyle, kooperatifleşme üzerine yaptığı araştırmalarıyla, aydınlatma görevini sürdürmektedir.

Kalp rahatsızlığını, 2000 yılında yaşamını yitiren bir gencin kalbinin nakliyle aşan Çıkın, organ naklinin yaygınlaşması konusunda da çalışma yürütmektedir.

Nazım Hikmet’in şiirlerini tanıdıktan sonra, yazdıklarının şiir olmadığı kararını vererek, şiire ara veren Ayhan Çıkın, toplumsal bilinci içselleştirmesi sonrası şiir çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Prof. Dr. Ayhan Çıkın, İzmirli şairlerin oluşturduğu bir grubun, ‘’Edebiyatımızda Vefa Etkinlikleri’’ adıyla düzenledikleri anma kapsamında Kasım ayı konuğu oldu.

‘’Başka Yürek’’le Şiir ve Bilim Yolcusu T. Ayhan Çıkın’’ adı verilen etkinlik, Konak Belediyesi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi, Benal Nevzat Salonu’nda gerçekleşti.

Öğretmen-Şair Ferhat İşlek’in hazırladığı, Ayhan Çıkın’ın yaşam öyküsünü konu alan görsel sunumla başlayan etkinliğin açış konuşmasını, televizyon programcısı M. Osman Akbaşak yaptı.

Ayhan Çıkın’ın hemşehrileri Prof. Dr. Şevket Toker, Hamdi Topçu ve Nevzat Çağlar Tüfekçi, onunla nasıl tanıştıklarını ve şiiri hakkındaki düşüncelerini açıkladılar.

Şair Selçuk Oğuz’un yöneticiliğini yaptığı söyleşinin ardından Şiir Tiyatrosu ekibi müzik ve şiirden oluşan sunum yaptı.

Ayhan Çıkın yaptığı konuşmayla, etkinliğin oluşmasına katkı sunan Başak Hülya Ekmekçi, Ferhat İşlek, Selçuk Oğuz, M. Osman Akbaşak, Şevket Toker, Hamdi Topçu, Nevzat Çağlar Tüfekçi, Tufan Atakişi ve Şiir Tiyatrosu ekibine teşekkür etti.

Ulusal Eğitim Derneği, Ortaklar Öğretmen Okulu (Adabelenliler) Derneği, Medya Koop yöneticileri, Halikarnas Balıkçısı’nın evlatlığı, hemşerisi Şadan Gökovalı, İzmirli şairler ve Ayhan Çıkın dostları etkinliğe geniş bir katılım sundu.

Oğlu Tuğhan’ı yitirmesi nedeniyle, onu anma adına şiirlerinde isminin başına T. getiren Ayhan Çıkın, bir şiirinde

‘’Öyle anlar vardır ki yaşamda

Kül edip yakar geçer insanı

Öyle yaşanan anlar vardır ki

Alıp götürür sonsuzluğa insanı’’ der.

Çıkın, Şadan Gökovalı için yazdığı şiirinde, onun adını yöresindeki dağ ve türkülerle birlikte geçirir.

‘’ Şafak vaktinde buluşur sevinç çığlıkları

Alnında sarhoş bir gülümseme Gökova Körfezi

Duyulur Karadağlar’da Kerimoğlu’nun türküsü

Ayrılıklar göllenir yüreğinde rüzgarların

Narlı bahçelerden sürgündür Şadan öyküsü … ‘’

Ayhan Çıkın, etkinlik sonunda basımı yeni yapılan ‘’ Başka Yürek ‘’ adını verdiği şiir kitabını katılımcılara dağıttı.










Haber : Osman Gazi Oktay

Fotoğraf : M. Osman Akbaşak

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)