Hindistan'ın en ucuz arabası Türkiye'ye geliyor



Türkiye'de Kuralkan Holding bünyesi altında temsil edilen ve dünyada hatırı sayılı bir yere sahip olan Hintli motorsiklet üreticisi Bajaj, Türkiye pazarına yeni bir araçla giriş yapmaya hazırlanıyor. Türkiye'de Pulsar RS 200, Pulsar NS 200, Pulsar AS 150, Discover 150 F, Discover 150 S, Discover 125 ST, Boxer 150 model motorsikletleri ile pazarda önemli bir yeri bulunan Bajaj, bu kez Qute ile kullanıcılara ulaşmayı hedefliyor. Bajaj'ın 4 tekerlekli 4 kişilik yeni aracı olan Qute (Quadricycle-motosiklet motoruyla çalışan dört tekerlekli küçük taşıt) Hindistan'dan bile önce, dünyada ilk kez Türkiye'de satışa sunuluyor. Bajaj Qute ile Türkiye'de 15 bin lira etiket fiyatıyla satışa sunulacak. Türkiye'ye motorsiklet olarak girş yapacak Bajaj Qute'yi kullanmak için normal ehliyet yeterli olacak. Aslında Bajaj'ın bu modelinin otomobilden motor haricinde pek fazla bir farkı bulunmuyor.

Hintli Bajaj firması Qute'yi dünyanın 16 ülkesinde satışa sunacak. Bajaj firması Qute'nin tanıtımını Türkiye temsilciliğini üstlenen Kuralkan Holding'in üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirecek. Hint malı olan bu araç ekonomik, kolay erişilebilir sehir içi veya köy, kasaba, ilçe hayatı için yeni bir mobilite çözüm niteliğinde, sıra dışı bir girişim olarak dikkat çekiyor. Bir dönem Anadolu’yu kasıp kavuran 3 tekerlekli triportörlerin bir nevi evrimsel uzantısı demek yanlış olmaz. Vatandaşı Hintli Tata’nın bir dönem uğraştığı ama uluslararası pazarlara güvenlik özellikleri nedeniyle çıkartamadığı Nano’da yaygın biçimde yapamadığını Bajaj bu yolla gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

BAJAJ QUTE'NİN ÖZELLİKLERİ

Bajaj Qute, sıkı Avrupa standartlarını sağlayıp, Avrupa tip onayını (WVTA) almaya hak kazannan ilk Hindistan yapımı 4 tekerlekli hafif araç olarak dikkat çekiyor. Günlük kullanım için çok amaçlı bir araç olarak dizayn edilen Bajaj Qute, kalabalık şehirlerde taksi olarak ya da kırsal kesimlerde şahsi araç olarak kullanılabilecek.

Bajaj Qute; motor kapasitesi 216.6 cc, gücü 9.7 @ 5500 (Kw @ RPM), tork 19 @ 4000 (Nm @ RPM), motor ise dört valf, buji ateşmeli, tek silindir motor, yağ soğutmalı özelliklerine sahip.

Qute 4 valfli, sıvı soğutmalı, kapalı devre enjeksiyon sistemli DTSi bir motora sahiptir. Bu özelliklere hafifliği de eklenince, Qute 36 km/l yakıt tüketimi ile popüler küçük araçlardan %60 daha az yakıt tüketimine sahip bir araç haline geliyor. Sadece 66 gms/km CO2 salınımı ile başka bir arabadan %40 daha düşük emisyona sahiptir.

Bajaj Qute yüksek mukavemetli, yekpare şasi ve darbe emici plastikler ile donatılmıştır. Buna ek olarak, kilitlenebilir kapılar, sert tavan, ön, arka kemerler ve maksimum 70 km/s ile trafik kazalarına ve sert hava koşullarına karşı üstün koruma sağlar. Ayrıca Hintli Bajaj'ın Qute modeli 191 litre bagaj kapasitesine sahip. Öte yandan koltukları yatırarak 850 litreye kadar bagaj hacmine ulaşabiliyor.

BAJAJ QUTE İÇİN NORMAL EHLİYET YETERLİ

Avrupa Quadricycle standartlarına uyumlu ve hızı saatte 70 kilometre ile sınırlı araçta 13 beygir gücünde 217 cc’lik su soğutmalı motosiklet motoru bulunuyor. Bajaj bu ürünü triportörlerin evrimi olarak görürken, ucuz taşıtların da güvenli olabileceğini kanıtlalmayı amaçlıyor. Quadricycle tipi araçlar Afrika ve Güney Asya ülkelerinde toplu taşıma için de sıkça kullanılıyor. Kullanmak için ise motosiklet ehliyeti gerekmiyor yani otomobil ehliyeti tamamen yeterli. Türkiye distribütörü olan Kuralkan Holding’in motosiklet üretimi yaptığından yola çıkarak ‘Acaba bu araç Türkiye’de üretilir mi?” sorusuna yönelik olarak ise şu aşamada gündemde olmadığını öğreniyoruz. Kimbilir kısa sürede belkide üretilebilir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)