Ramazan 2016 (Oruç) ayın kaçında Ramazan Bayramı ne zaman?


Ramazan ayına çok az bir süre kaldı. On bir ayın sultanı 6 Haziran Pazartesi günü ilk oruç ile birlikte teşrif edecek. 5 Temmuz ise Ramazan bayramı olarak kutlanacak. Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı’nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.

Ramazan ne zaman sorusu tüm Müslümalar tarafından artık sorulmaya başlandı. Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır.. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On Bir Ayın Sultanı" denilmiştir. amazan Bayramı’nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz. Ayrıca bu yıl Ramazan Bayramı'nın Pazartesine denk gelmesi tatilin 9 gün olabilme ihtimalini ortaya çıkardı. Cuma gününün de eklenmesi halinde, tatil 9 güne uzayabilir.

RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Onbir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif, bu yıl 6 Haziran Pazartesi günü başlayacak. 6 Haziran 2016 tarihinde başlayan Ramazan'ı Şerif, 4 Temmuz Pazartesi günü son bulacak. Arefe günü olan 4 Temmuz Pazartesi gününün akabinde, Ramazan bayramının ilk günü Salı günü başlayacak ve 7 Temmuz Perşembe günü sonlanacak.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Regaib kandili ile birlikte 7 Nisan'da girdiğimiz üç ayların içerisinde yer alan Ramazan-ı Şerif'in, müslümanlar tarafından ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Rahmet, mağrifet ve bereket mevsimi olan Ramazan ayı 6 Haziran Pazartesi günü kapımızı çalacak. Halk ağzında 'Şeker Bayramı' olarak nitelendirilen Ramazan Bayramı, arefe günü ile 4 Temmuz Pazartesi günü (Yarım gün tatil) başlayacak. 5 Temmuz Salı, 6 Temmuz Çarşamba, 7 Temmuz Perşembe günü ise 1-2-3'üncü günler kutlanacak.

2016 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı 2016 dini günler listesi şöyle:

07 Nisan 2016 Perşembe Regaib Kandili

08 Nisan 2016 Cuma Üç Ayların Başlangıcı

03 Mayıs 2016 Salı Mirac Kandili

21 Mayıs 2016 Cumartesi Berat Kandili

06 Haziran 2016 Pazartesi Ramazan'ın Başlangıcı

01 Temmuz 2016 Cuma Kadir Gecesi

04 Temmuz 2016 Pazartesi Arefe

05 Temmuz 2016 Salı Ramazan Bayramı (1.Gün)

06 Temmuz 2016 Çarşamba Ramazan Bayramı (2.Gün)

07 Temmuz 2016 Perşembe Ramazan Bayramı (3.Gün)

11 Eylül 2016 Pazar Arefe

12 Eylül 2016 Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)

13 Eylül 2016 Salı Kurban Bayramı (2.Gün)

14 Eylül 2016 Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)

15 Eylül 2016 Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)

02 Ekim 2016 Pazar Hicri Yılbaşı

11 Ekim 2016 Salı Aşure günü

11 Aralık 2016 Pazar Mevlid Kandili



RAMAZAN BAYRAMI HANGİ GÜN BAŞLAYACAK?

RAMAZAN BAYRAMI AREFESi: 4 TEMMUZ PAZARTESİ (YARIM GÜN TATİL)

RAMAZAN BAYRAMI: 1. GÜN 5 TEMMUZ SALI

RAMAZAN BAYRAMI: 2. GÜN 6 TEMMUZ ÇARŞAMBA

RAMAZAN BAYRAMI: 3. GÜN 7 TEMMUZ PERŞEMBE

Ramazan-ı Şerif ayının ilk on gününde, ikinci on gününde ve üçüncü on gününde çekilecek tesbihler:

İlk on gün 100 defa: "Ya Erhame'r Rahimin" - "Ey merhametlilerin en merhametlisi"

İkinci on gün 100 defa: "Ya Gaffarü'zzünub" -"Ey günahları en çok affeden"

Üçüncü on gün 100 defa:"Ya atika'r rikab"- "Ey günahkarları cehennemden azad eden" okunur.

RAMAZAN BAYRAMI HAKKINDA AYETLER

Şüphesiz, biz onu (Kuran) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. (Kadir, 1-5 )

(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kuranın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. ( Bakara, 185)

Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. ( Bakara, 184)

Ey iman edenler! Allah karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. ( Bakara,183)

2016 yılında uzun bir Ramazan bayramı tatili bekleyebiliriz. Çünkü 2016 Ramazan bayramı Arefesi Pazartesi gününe denk geliyor. Ramazan bayramı ise 5 Temmuz Salı günü başlayıp 7 Temmuz Perşembe günü bitiyor. Eğer yetkililer bayramı hafta sonu ile birleştirme kararı alırlarsa bu yıl 1 hafta uzun bir bayram tatili yapabiliriz.

RAMAZAN BAYRAMI NEDİR?

Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On Bir Ayın Sultanı" denilmiştir.

Ramazan Bayramı’nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.

Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar. Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.

İSLAM'DA RAMAZAN VE RAMAZAN BAYRAMI

Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU ÖZEL DUA

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazan (Allah’ımRecep veŞaban ayını bize bereketli kıl ve biziRamazan ayına ulaştır).”

Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:

Said İbnu Cübeyr (ra)’eReceb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demişti: “Resulullah (sav)Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)” derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak” derdik.”

RAMAZAN AYI NEDİR?

Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On Bir Ayın Sultanı" denilmiştir.

RAMAZAN AYINDA YASİN OKUYUN

Dinimizde ibadet yapılmasında niyetlerin büyük önemi vardır. En büyük ibadetlerden biride Kur'an-ı Kerim okumaktır. Bunun için bir müslüman, ibadetlerin sevaplarının kat kat olduğu Ramazan ayında, hergün ayı ayrı niyet ile birer Yasin Suresi okumasında bir çok faziletler vardır. Bu niyetlerle okunan Yasin-i Şerifi okuyan kimsenin feyzinin artmasına vesile olması ve Allah'tan istenen duaların kabul edilmesi ümid edilir. 30. günde Yasin-i Şerif'i okuduktan sonra: " Ya Rabbi! Okuduğum Yasin-i Şeriflerin sevabını senin yüce katına emanet ediyorum, senden başka ma'budun(ibadete layık hiç bir ilah) yoktur. Sen kemaliyle bilen ve kemaliyle işitensin." diyerek dua ve niyazda bulunulur.

İSLAM'DA RAMAZAN

Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

Kadir gecesi ile ilgili Kur'anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

" Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. "

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

" O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) "
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

RAMAZAN BAYRAM TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK

Bu yıl Ramazan Bayramı'nın pazartesine denk gelmesi tatilin 9 gün olabilme ihtimalini ortaya çıkardı. Cuma gününün de eklenmesi halinde, tatil 9 güne uzayabilir.

Bu yıl Ramazan Bayramı'nın pazartesine denk gelmesi tatilin 9 gün olabilme ihtimalini ortaya çıkardı. Cuma gününün de eklenmesi halinde, tatil 9 güne uzayabilir.

Seyahat acentesi Cafe Tur'un Operasyon Müdürü Derya Över, Ramazan Bayramı için tatilcilerin şimdiden yoğun bir şekilde rezervasyon yaptırdığını söyledi.

Tatilciler, bu yıl Arefe Günü'nün Pazartesi Günü'ne denk gelmesiyle uzayan Ramazan Bayramı tatili için harekete geçti. Türkiye’nin en çok yurtdışı tur düzenleyen şirketlerinden Cafe Tur'un Operasyon Müdürü Derya Över, tatil rezervasyonlarında Avrupa'nın başta olduğunu söyleyerek ”Bayram tatilinin birçok tatilci tarafından Cuma gününün de eklenerek 9 güne çıkarılma ihtimali bu dönemde uzun mesafeli yurt dışı turlarına ilgiyi artırdı. Seyahatseverler Amerika, Küba, Güney Amerika, Avustralya, Uzakdoğu gibi uzak mesafeli yerleri de tatil planlarına eklediler. Aynı zamanda 4-5 günlük kısa dönem için Avrupa, Balkanlar, Dubai, Kuzey Afrika gibi destinasyonlar da oldukça ilgi görüyor” dedi.

“ŞİMDİDEN YÜZDE 30 DOLULUK ORANI YAKALADIK”

Över, bu yılki Ramazan Bayramı turlarında şimdiden yüzde 30 doluluk oranına ulaştıklarını ve seyahatseverlerin özellikle uzun tatil süresini daha uzak destinasyonları keşfetmek için harika bir fırsat olarak değerlendirdiğini belirterek “Bu yıl özellikle Orta Avrupa, Klasik İtalya, Büyük İspanya, Büyük Amerika gibi 7 gece ve üstü süren çoklu destinasyonları içine alan turlarımıza yoğun ilgi oldu. Bunun yanında daha kısa dönemli Paris, Amsterdam, Kıbrıs, Sharm El Sheikh, Yunanistan, Barselona turlarımız da oldukça ilgi görüyor. Misafirlerimize uçuşlar, konaklama, transferler, seyahat sağlık sigortası ve bazı destinasyonlarda Türkçe rehberlik hizmeti de dahil komple bir hizmet sunuyoruz. Bu da kullanıcıların tatil planlamalarını yapmalarını kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu.

Akıllı Paket Tur Sistemi ile misafirlerine ve acentelere 340’tan fazla tatil destinasyonuna 2 gece ile 15 gece aralığında, yüzde 100 online ve eş zamanlı rezervasyon yapabileceklerini belirten Över, “En önemlisi 365 gün kesin hareketli, 89 binin üzerinde otel ve 260’a yakın havayolu firmasıyla birlikte 150 bin farklı tur alternatifi sunuyoruz. Bu yeni nesil Akıllı Paket Tur Sistemimizle, acentelerimiz ve misafirlerimiz hiçbir sınırlandırmayla karşılaşmadan, 365 gün boyunca uçuş saatinden, konaklayacağı otele, gideceği havalimanından, döneceği havalimanına, transferinden, rehberlik hizmetine kadar sunduğumuz sınırsız alternatif arasından, bütünüyle kendisinin oluşturacağı bir yurtdışı seyahatini deneyimlemiş oluyor. Bu sayede şimdiden Kurban Bayramı turları için de cazip turlarımızı oluşturduk ve rezervasyonlarımızı yapmaya başladık” ifadelerini kullandı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)