Yılbaşı Sepetlerinde Alkollü İçki Yasağı


Yılbaşı sepetlerindeki alkol ve tütün yasağına Danıştay’dan ‘hukuka aykırılık’ uyarısı geldi.

Bu yıl ilk kez Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK), yılbaşı sepetlerindeki alkol ve tütün mamullerinin ‘rekabet kuralları’na aykırı olduğu gerekçesiyle çıkarılmasına karar vermişti. Bu karar, bürokrasinin alkol ve tütün kullanımına yeni bir müdahelesi olarak yorumlanmıştı.

Ankara Barosu’nun Danıştay 13’üncü Dairesi’nde açtığı davada, Danıştay savcısı düzenlemenin ucunun açık olduğunu belirterek iptalini istedi.

Savcılık görüşünde, “Dava konusu düzenlemeyle bireylerin toplumsal yaşam tarzlarına müdahale edilmek istenmiştir” dedi.

Savcının beş sayfalık görüşünde, temel hak ve özgürlüklerle, yaşam tarzlarına vurgu yapılarak, “Temel hak ve özgürlüklere yönelik sınırlamalar, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyet’in gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamayacağı gibi, hak ve özgürlüklerin özlerine de dokunamaz. Devletin 58’inci madde (anayasa) kapsamında gençlere yönelik farklı önlemler alması olanaklıdır. Ancak gençlere yönelik bu önlemlerin alınması esnasında, çocuklar ve gençler dışında kalan, hukuksal ehliyete sahip bireylerin maddi ve manevi varlıkları ile kişi özgürlüklerine sınırlama getirilemez. Bu bağlamda, bireylerin, yaşam tarzı gerçeğinden kaynaklanan, başkalarının haklarını ihlal etmeyen doğal hak ve özgürlükler yasaklamaya konu da yapılamaz” denildi.

Danıştay savcısı, devletin üretimi ve yetiştirilmesi yasak ürünler dışında kimin, neyi, ne kadar tüketeceğine müdahale edemeyeceğini kaydederek, şöyle denildi: “Davalı idarenin, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin yılbaşı kutlaması ile bağdaştırıldığına ilişkin savunmasından da anlaşılacağı üzere, dava konusu düzenleme ile bireylerin toplumsal yaşam tarzlarına müdahale edilmek istenmiştir. Oysa devlete, alkol ile mücadele üzerinden bireysel ve toplumsal hayat tarzlarına müdahale etmek değil, gençleri alkol düşkünlüğünden korumak görevi verilmiştir; idarenin böyle bir yetkiyi kendisinde görmesi ve kişileri alkollü içki kullanımına teşvik etmemek adı altında, ucu açık idari düzenlemeler yapması hukuka aykırı bulunmaktadır.”
Düzenlemenin açıkça yetişkin bireylerin alkollü içecek alma özgürlüğüne müdahale olduğunu belirten savcı, “İdarenin, anılan sınırlamaların kapsamını Kurul kararı ile genişletmesi de mümkün değildir. İptali istenen düzenlemeyle getirilen sınırlama, işletmelerin ürünlerini sunum şeklindeki ‘yılbaşı sepeti’ kavramının özellikleri belirli, hukuki bir tanımının olmaması nedeniyle sözkonusu uygulama, ucu açık, belirsiz ve tartışmalı uygulamalara yol açabilecektir. Dolayısıyla rekabete, yetişkin bireylerin de alkollü içecek satın alma şekline ve özgürlüğüne açık bir müdahale niteliğinde olup demokratik toplum düzeni açısından bir gereklilik değildir” tespitinde bulundu.

Savcılık görüşü doğrultusunda iptal kararı verilirse, yılbaşı sepetlerindeki alkollü içki yasağı kalkacak.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)