Erdoğan, Putin ile 9 Ağustos’ta St. Petersburg’da Görüşecek


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığındaki Türk heyeti, Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç ile görüştü.

Görüşmede Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 9 Ağustos tarihinde St. Petersburg’da görüşeceklerini söyledi. Şimşek görüşmede yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bana ve heyetime geldiğimiz zamandan beri göstermiş olduğunuz misafirperverlikten dolayı çok teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız dün itibari ile Ağustos ayının 9’unda Petersburg’a geleceği hakkında bana bilgiler verdiler.

Sizin de ifade ettiğiniz gibi ilişkilerimizin hızlı bir şekilde normale dönmesi hatta 24 Kasım tarihinin de öncesine taşımak için buradayız. Rusya Federasyonu sadece önemli bir komşumuz değildir. Önemli ve stratejik bir ortağımızdır. Talihsiz bir olay nedeni ile ilişkilerimizde bir sekteye uğrama oldu. Ama bugün sadece bunun ötesine taşımak için buradayız. Ümit ediyorum ki eski zamanlardaki gibi değil de 24 Kasım’ın da öncesine, bütün alanlarda ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkarmak için buradayız.

Bildiğim kadarı ile charter seferlerinin başlaması için ilave güvenlik önlemleri alındı. 24 Kasım tarihinde yaşanan olaylara rağmen ben halklarımız arasında ilişkiler konusunda hiçbir zaman bir sekteye uğraması mümkün değildir.

Ayrıca bir şey demek istiyorum, son dönemde yaşadığımız talihsiz süreçte Rusya’nın demokrasiden yana bize verdiği destekten dolayı da ayrıca kendilerine çok teşekkür ediyorum.”

“İlişkilerimizi düzeltecek görüşmelere hazırız”
Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç de görüşmede yaptığı konuşmasında, Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı arasındaki telefon konuşmasının ardından bir araya geldiklerini belirterek, “Bugün iki liderin Ağustos ayı başındaki görüşmesini planlamak için temel oluşturmalıyız” dedi.

Konuşmasında Türkiye’deki zorlu koşulların hala devam ettiğini ifade eden Dvorkoviç şöyle devam etti:

“Biz yasalara karşı eylemlerin ve şiddetin kabul edilemez olduğuna ilişkin prensiplerimizin arkasındayız. Türkiye’nin kendi yasalarının ve anayasasının temelinde sorunlarını çözmeli.

İlişkilerimizi düzeltecek görüşmelere hazırız. Bu görüşmemizin ardından bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılacak. İkili ticari ilişkilerimizin aşama aşama düzeleceğini düşünüyoruz, burada bunun yol haritasını oluşturacağız.

Ticaret hacmimizin artması, yatırım işbirliği yapılması ve çok büyük projelerin gerçekleştirilmesi için olumlu imkanlara sahibiz. Ayrıca siyasi akımın düzelmesi ve güvenlik garantisinin alınması için yapılması gerekenleri konuşacağız. Bugün bunların üzerinde çalışacağız.

Şunu da eklemek istiyorum ki, hükümetler arası komisyonun çalışmalarının yenilenmesi için gerekli kararname imzalandı. Bu kararname ilgili mekanizmaların kurulması ve ilişkilerin yeniden başlamasını öngörüyor. 24 Kasım’daki olay için özür dilendi ve bu özür ilişkilerimizi yeniden kurmak için olanak sağladı.”

Rusya Başbakan Yardımcısı: “Önceki yıllardaki işbirliği düzeyine ulaşma ve bazı alanlarda ilerleme konusunda anlaştık”
Rusya Başbakan yardımcısı Dvorkoviç, görüşme sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İki ülke liderinin telefon görüşmesinin ardından ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin ve diğer tüm alanlardaki işbirliğinin adım adım düzelmesi için görüşmeler düzelmesine ilişkin talimat verildi.
Bugünkü görüşmede bu adımlar konuşuldu. Bugün charter seferlerinin yenilenme konusunu görüştük. Bu düzeyde görüşmeler düzenlenmişti, Türk yetkililere tavsiyeler gönderildi ve Türkiye bunları kabul etti. Bizim uzmanlarımız havalimanları, oteller ve turistlerin bulundukları diğer yerlerdeki güvenlik önlemlerini görmeleri ve bu önlemlerin yeterli olduğu konusunda emin olmaları için Türkiye’ye davet edildiler. Bunun temelinde hükümet charter serlerinin yenilenmesi için karar alabilir. Bu seferlerin yenilenmesi tabi ki zaman alacak, hazırlık çalışmalarının yürütülmesi gerek. Hatırlatmam gerekirse tarifeli seferler yenilendi. Rus vatandaşlar Türkiye’ye yeniden tur satın alıp oraya hem Rus hem Türk havayollarının tarifeli seferleriyle gidebilirler.

Vizeler
Vize rejimine gelirsek, Dışişleri Bakanları, yetkili makamlar, kolluk kuvvetleri ve özel servisler arasında görüşmelerin yapılması konusunda anlaştık. Terör örgütlerine bağlı kişilerin Rusya’da bulunmamaları konusunda garanti sağlanması gerek. İlgili makamlar arasında bu konuda gerekli karşılıklı anlayış sağlandığı zaman bu vize kısıtlamalarının kaldırılması için çalışmalara başlanılacaktır. Türkiye’nin talebi üzerine görev seyahatleri, iş adamlarının seyahatleri ve diğer vatandaş kategorilerinin seyahatleri konusunun ayrıca değerlendirilmesinde anlaştık. Fakat burada son karar ilgili makamların görüşmelerinin ardından verilecektir.

Ticari ilişkilerde, Tarım Bakanlığımız ve Rosselhoznadzor bugün ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde gerekli görüşmeleri yapacaklar. Ayrıca, Türk ürünlerinin kalitesinden emin olmak, denetleme organları arasında ilişki ve güven kurulması gerek. Biz bu ürünleri iyi biliyoruz, ama piyasa değişiyor, piyasaya yeni ürünler geldi, yeni talepler oluşuyor. Çalışmalar yakın zamanda gerçekleştirilecek.

Diğer kısıtlamalar hakkında da bugün Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Ulaşım Bakanlıkları düzeyinde görüşmeler yapılacak. Böylelikle iki ülke liderlerinin görüşmesi için gerekli belgeler hazırlanacak.

Ayrıca, nükleer santral AKKUYU inşaatı da dahil olmak üzere yatırım projelerini değerlendirdik. Temel var, Türkiye tarafından hukuki normlar hazırlanıyor. Hızla ilerlemeyi umuyoruz. Türk Akımı konusunda Türkiye bu konuda diyalog kurmak için hazır olduğunu belirtti. Enerji Bakanlığı düzeyinde bugün görüşmeler yapılacak.

Türkiye’nin Rus ürünleri ve yatırımlarına uyguladığı kısıtlamalarla ilgili konulara da değinildi. Bu kısıtlamaların en kısa zamanda kaldırılması konusunda ısrarcı olacağız.

Genel olarak önceki yıllarda oluşan işbirliği düzeyine yeniden çıkma ve bazı alanlarda ilerleme konusunda anlaştık.”

Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç daha sonra gazeteciklerin sorularını da şöyle yanıtladı:

* Uçak konusu bugün kapandı mı yoksa Rusya’dan hala bazı talepler var mı?

Bu benim görev kapsamımda değil, o yüzden gerekli soruşturmaların yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Bu soru soruşturmayı yürüten makamlarımıza ve askeri makamlara yönlendirilmesi gerek. Fakat bugün yaşananlar iki ülke lideri arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sayesinde gerçekleşiyor ve bu ticari ekonomik ilişkilerin düzelmesinin önünü açtı.

* Uzmanların ne zaman gitmesi bekleniyor?

En yakın zamanda iki ülke liderlerinin görüşmesinden önce gerçekleşmesi bekleniyor.

* Türk Akımı konusunda bir grafik var mı?

Bu konu bakanların görüşmesinde detaylı bir şekilde ele alınacak. Görüşme sonrasında gerekli açıklama yapılacaktır. Görüşme saat 2’de gerçekleşecek.

* Charter seferleri ne zaman uçacak?

Bu şirketlerin ne zaman hazır olacağına bağlı. Siyasi kararı biz engel olmadan hazırlayacağız. Ne zaman şirketlerin hazır olacağı konusunda bir şey söyleyemem.

* Türk akımına geri dönersek, bölgedeki durum ve istikrarsızlık dikkate alınınca bu projenin yapılması doğru mu?

Her bölgenin kendi riskleri kendi artıları var. Türk akımının projelendirme aşamasında tüm bu riskler dikkate alındı.

* Rusya için şu anda öncelikli alanlar hangisi?

Öncelikli konu Türk Akımı. Şu anda Brüksel ve AB ile gerekli görüşmeler yapılıyor.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)