Türkiye’nin Kıbrıslı Rumlara Taviz Vermesi Akla Aykırıdır


E. Büyükelçi Onur Öymen, “Biz Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanımıyoruz. Kıbrıslı Türklere ambargolar uygulanıyor. Bu ortamda Türkiye’nin Kıbrıslı Rumlara taviz vermesi akla aykırı Umarım ki bu bilgi doğru değildir” dedi.

KKTC’nin eski başbakanlarından Ferdi Sabit Soyer, dikkat çekici bir iddiayı sosyal medya hesabından paylaştı. Soyer, twitter mesajında “NATO zirvesinde, AB ile NATO Güvenlik ve İşbirliği için Kıbrıs Rum Kesimi’ne dönük çekinceler kaldırıldı. Türkiye buna yeşil ışık yakmış. Rumlara verilen sözler varmış” diye yazdı. Türkiye’nin, Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımaması nedeniyle NATO’da bir kısım çekinceler koyduğunu söyleyen Soyer, “Son NATO zirvesinde yapılan açıklamalara göre Kıbrıs Rum tarafının verdiği bir kısım güvencelere bağlı olarak Türkiye çekincesini kaldırdı. Böylece Güney Kıbrıs ile Avrupa Ortak Güvenlik konsepti bağlamında bir yakınlaşma sağlandı” dedi.

Tek taraflı olmaz

Soyer’in iddialarını değerlendiren emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Bu açıklamaların resmi kaynaklardan yapılması gerekir. Bu, sadece bir iddia. Ama milli politikalara ters düşer” dedi. Öymen, şunları söyledi: “Biz Güney Kıbrıs Rum yönetimini tanımıyoruz. Üstelik AB ile ilişkilerimizde bize büyük güçlük çıkarıyor. 6 müzakere başlığını tek başına bloke etti. Kıbrıslı Türklere ambargolar uygulanıyor. Böyle bir ortamda Türkiye’nin Kıbrıslı Rumlara taviz vermesi akla aykırı. Böyle bir şey yapılmışsa vahim bir hatadır. Kıbrıs meselesinin çözümünü biz herkesten çok istiyoruz. Ama bunun yolu tek taraflı taviz vermek değildir. Yıllardan beri Türkiye buna karşı çıkıyor. Karşı çıkmasının da somut sebepleri var. Bir kere Kıbrıslı Rumlar bütün adayı temsil ettiklerini iddia ediyorlar, bu doğru değil. İkincisi Kıbrıs Devleti’ni kuran anlaşmaları inkar ettiler. Özellikle Kıbrıslı Rumların Türklere AB’de veto uyguladığı bir dönemde ve AB’nin de Türkiye Kıbrıs konusunda ambargo uyguladığı dönemde bence son derece yersiz ve isabetsiz, eğer doğru ise. Umarım ki doğru değildir.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)