Strateji Belirlenmeli


Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşmesinde, "Kıbrıs'a vatan dedik, yavru vatan demeyi yanlış gördük. KKTC, Türkiye'nin stratejik ortağı olursa bu adada çözüme de olumlu yansır, kanaatinde olduğumuzu dile getirdik. Görüşmeleri heyecanla izliyoruz" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, temaslarda bulunmak üzere Lefkoşa'ya gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nu kabul etti. Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen görüşmede Akıncı'ya kendilerini ağırladıkları için teşekkür eden Feyzioğlu, adanın heyecanlı, kritik bir dönemin içinde olduğunu kaydetti. Feyzioğlu, "Türkiye'nin de kalbi şuanda burada atıyor, sizinle atıyor. Bizim Türkiye Barolar Birliği olarak yıllardır dile getirdiğimiz yaklaşım, adadaki stratejik ortağımız Kıbrıs Barolar Birliği'dir. Bu ilişkiye ağabey-kardeş ilişkisi olarak bakmayı reddettik, ilk günden itibaren. Eşitler arası bir ilişki olarak adını koyarsak bu ilişkinin iki taraf da büyük faydası olur düşüncesini yerleştirmeye gayret ettik. Kıbrıs Türk Barolar Birliği'nin tecrübesinden Kıbrıs Türk toplumunun hukuk devleti kültüründen çok istifade ettiğimizi düşünüyorum. bu örnek Türkiye'den Kıbrıs'a, Kıbrıs'tan Türkiye'ye bakış açısına da uygulanabilir. Kıbrıs'a vatan dedik, yavru vatan demeyi yanlış gördük. KKTC, Türkiye'nin stratejik ortağı olursa bu adada çözüme de olumlu yansır, kanaatinde olduğumuzu dile getirdik. Görüşmeleri heyecanla izliyoruz" dedi.

Akıncı'nın açıklamalarını altını çizerek okuduğunu dile getiren Feyzioğlu, "Dengeli yaklaşım gözlüyorum. Zor bir süreç. Daha önce defalarca umutlanıldı ama o umutlar maalesef bir şekilde hayata geçmedi. Zatıaliniz ihtiyatlı iyimserlik içinde olduğunu gözlüyorum, son derece de normal. Garantörlük meselesi, toprak meselesi bunlar da hangi noktaya gelindi, hangi noktada bir pürüz çıkabilir bunları göreceğiz. Fakat anlaşmayı zorlamak adaya kalıcı bir şekilde barış getirmek, KKTC'de yaşayan insanların da refahını kalıcı kılmak adına, anlaşma sonrasının da ya da anlaşamama ihtimalinin sonrasının dikkate alınması gerektiği kanaatindeyiz" açıklamasını yaptı.

Feyzioğlu, geçen seferki müzakerelerde eksik bırakılan husus bu olduğunu belirterek konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Anlaşılamadığı takdirde ne olacağını anlaşmaya yazmamıştık ya da yazılmamıştı. KKTC üzerine düşeni yaptı, toplumda evet dedi. ama oradan döndü. Buna rağmen Rum'un ödüllendirilmesi adada işleri daha da zora soktu bu durumda hayır demesi, veya bir tarafın hayır demesi durumunda ne olacağını herhalde şimdiden konuşmak lazım. Böyle bir durumda Türkiye'nin gümrük anlamında sınırlarını tamamen açması ve açık söyleyeyim tarife dışı engel olarak belki de nitelendirilebilecek fiili zorlukların tamamen ortadan kaldırılmasını sağlanması, bu çerçevede kangren olmuş kanserleşmiş Mersin gümrüğündeki sorunun da kaldırılacağını, KKTC'nin de üstün menfaati gözetilerek yatırım cennetine dönüştürüleceğinin ve her insanın burada güvenliğinin, refahının ağlanacağının şimdiden söylenmesi lazım ki, eğer çabalarınız anlaşma ile neticelendirse ki umudumuz herkesin menfaatine bir anlaşma, toplumların buna hayır demleri durumunda ne olacağını da görmesi lazım".

Akıncı: "Türkiye'nin bölgede kökleşmesi bölge için de çok önemli"

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise Feyzioğlu'nun babasını tanıdığını ifade ederek, "Belediye başkanlığım döneminde, 70'li yıllarda o da Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs'tan sorumlu bakanlık yaptı. Gerek burada gerek Ankara'da buluşma vesilelerimiz oldu. Kendisini rahmetle anıyorum" dedi. Akıncı, Feyzioğlu'nun Ankara'daki mesajlarını takip ettiğini bildirerek, "Bunların önemli mesajlar olduğunu değerlendiriyorum. Türkiye'nin geleceği için önemli saptamalarınız olduğunu düşüyorum. Türkiye'nin demokratik çoğulcu bir hukuk devleti gelişmesi sadece Türkiye'ye de Kıbrıs Türklerine katkı sağlar. Böylesine bir Türkiye'nin bölgede kökleşmesinin bölge için de çok önemli olduğu düşüncesindeyim. Gerek Barolar birliği olarak gerekse Türkiye'ye aydınlık parlak bir gelecek diliyorum" ifadelerini kullandı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)