Yakalanan Reina katliamcısı için süreç nasıl işleyecek?


Esenyurt'ta emniyet güçlerinin düzenlemiş olduğu başarılı operasyonla yakalanan Reina katliamcısı terörist Emniyet'e götürüldü. Peki şimdi süreç nasıl işleyecek Güvenlik Uzmanı Mete Yarar açıkladı.

Ortaköy'de 39 kişiyi katleden El Horasani kod adlı terörist Abdulkadir Masharipov, emniyet güçlerinin Esenyurt'ta düzenlediği başarılı operasyonla canlı olarak ele geçirildi. Esenyurt'ta Kırgız arkadaşının evinde kıskıvrak ele geçirilen terörist Emniyet'e götürüldü.

Operasyon sonrasında önemli açıklamalarda bulunan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar sürecin nasıl işleyeceğini dair bilgi verdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Özbek asıllı teröristin sağ yakalanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Yarar şunları söyledi:

"Daha önce Numan Kurtulmuş bu konu ile ilgili önemli  açıklamalar yapmıştı. Şimdi caninin canlı yakalanmış olması bağlantıların öğrenilmesi açısından çok önemli. Reina eyleminin içerisindeki unsurlar DAEŞ'in diğer eylemlerine uymuyor bu açığa çıkarsa birçok sey aydınatabilir.

Bügüne kadar DAEŞ saldırılarından farklı olması, bir konu üzerine yoğunaşmaları ve bunun üzerine eylem yapmaları başından beri söylediğim şeylerdi.

 Eylemi yaparken şahsın oraya nasıl getirildiği bile çok önemlidir. Bu eylem tarzı ve diğer eylem tarzları için sağ yakalanması çok önemli. Hangi sistem üzerine geldi kimler getirdi soruları bence en önemli sorulardır."

EMNİYETTEKİ İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan operasyonda Ebu Muhammed El Horasani kod isimli terörist ve Kırgızistan uyruklu bir erkek ile Senegal uyruuklu Dina A. (27), Somali uyruklu Aysha M. (27) ve Mısır uyruklu Tene Trare (26) adlı 3 kadın yakalanarak gözaltına alındı. Sağlık kontrollünden geçirilen Reina saldırganında aralarında bulunduğu 5 kişi Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Gözaltına alınan Ebu Muhammed El Horasani kod isimli şüpheli ve diğer 4 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

100 BİN SAAT GÖRÜNTÜDEN UYUYAN HÜCRELER ORTAYA ÇIKTI

Bir üst düzey emniyet yetkilisinden edinilen bilgiye göre, Reina saldırganı yakalamak için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde özel ekip kurulduğu öğrenildi. Özel ekip saldırıdan sonra geçen 16 gün boyunca saldırganın İstanbul'a geldiği günden itibaren yaklaşık olarak 100 bin saat güvenlik kamerası görüntüsünü inceledi. Polis ekipleri yaptığı takiple örgüte ait çok sayıda uyuyan hücreyi belirlediği öne sürüldü.

 TERÖRİSTİN SALDIRI SONRASI KAÇIŞ ROTASI

TEM ekipleri saldırganın izini İstanbul'a geldiğin günden itibaren detaylı olarak inceledi. Ebu Muhammed El Horasani kod isimli teröristin saldırıya giderken Zeytinburnu'ndan taksi ile yola çıktığını belirleyen polis, Beşiktaş'ta katliamı gerçekleştirdikten sonra yaralıların arasında dışarı çıktıktan sonra birinci taksiye binerek yaklaşık 300 metre gittikten sonra henüz belirlenemeyen bir sebeple taksiden indirildiğini tespit etti. Bir süre yürüyen saldırgan kaçış rotasında ikinci kez taksiye binerek Zincirlikuyu'ya geldiği ve burada da henüz belirlenemeyen bir sebeple tekrar taksiden indiğini belirledi. Saldırıdan kısa süre sonra üçüncü defa taksiye binen saldırgan Zeytinburnu'nda bulunan bir lokantaya geldiği tespit etti. Saldırıdan sonra 2 gün Zeytinburnu'nda kalan saldırganın daha sonra Esenyurt'ta bulunan eve giderek burada uzun süredir kaldığını belirledi.

TERÖRİSTİN YAKALANDIĞI DAİREDE POLİS 6 SAAT İNCELEME YAPTI

Polis yaklaşık 6 saat süren incelemelerin ardından saat 06:00 sıralarında daireden ayrıldı. Dairenin bulunduğu katta çekilen görüntüde dairenin kapısının kırılmış olduğu görüldü.

YATAĞIN ALTINA GİRMEYE ÇALIŞIRKEN YAKALANDI

Polisin bir süredir takip ettiği Esenyurt'taki bir sitede yer alan apartmanın 5'inci katında bulunan daireye düzenlenen operasyonda saldırgan, polis eve girince saklanmaya çalıştı. Yatağın altına girerken kıskıvrak yakalanan terörist çatışma olmadan canlı olarak ele geçirildi. Teröristin yakalandığı sırada oğlunun da yanında olduğu belirtildi.

OĞLU İLE KAÇMIŞTI

Terörist Abdulkadir Masharipov'un eşi Maltepe'de bir eve düzenlenen operasyonla geçtiğimiz hafta yakalanmıştı. Masharipov'un ise saldırıdan sonra yanına 4 yaşındaki oğlunu alarak kaçtığı tespit edilmişti. 

Reina saldırganının yakalandığı evde bulunan iki kadın gözaltına alındı.



4 DİL BİLİYOR

Reina katliamcısı terörist hakkında yeni bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. Ebu Muhammed El Horasani kod adlı terörist Abdulkadir Masharipov'un Rusça, Çince, Arapça ve Özbekçe bildiği belirtildi.

TÜRKİYE'YE İRAN ÜZERİNDEN GİRDİ

Teröristin Afganistan'da eğitim aldığı ve İran üzerindenTürkiye'ye girdiği öğrenildi.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)