Bahar yorgunluğunun sebebleri


Bahar mevsimiyle birlikte insanların çoğunda yorgunluk, bitkinlik, isteksizlik görülür. Kimi zaman bunlara iştah kaybı, uyku bozukluğu ve baş ağrısı eklenir. Kişi bütün gün yatıp, uyumak ister.

Bazı uzmanlar bu durumu “Bahar Yorgunluğu”, bazıları ise “Mevsime Bağlı Depresyon” olarak açıklar.

Bahar yorgunluğu için ne yapmalı?
Bahar yorgunluğunu ilaç ya da alkol alarak, bol bol uyuyarak atlatmaya çalışmak işe yaramaz. Tam tersi yapılmalı yorgunlukla; ilaç ya da alkol almadan, bol bol uyumadan mücadele edilmelidir.

Sürecin kısa zamanda aşılmasında her zamanki monoton yaşamın dışına çıkmak, daha fazla hareket etmek, daha bol su içmek ve düzenli beslenmek önemlidir. Bu yolda atılacak ilk adım sabahları erken kalkmaktır. Kahvaltıdan önce bir, iki bardak su içmek alışkanlık haline getirilmelidir.

Kahvaltıda mümkünse domates, salatalık ve maydanoz yemeli ve kahvaltıdan sonra en az 15 – 20 dakika spor yapmalı veya yürünmelidir.

Yürüyüş ağır – aksak, gezer gibi olmamalı ve yürüyüş sırasında konuşulmamalıdır.

Bahar, sebze ve meyvelerin çoğaldığı mevsimdir. Bol karbonhidratlı, etli, yağlı beslenmeyi adet haline getirenler ağır ve yağlı yiyeceklerden, alkol ve sigaradan uzak durmalı, sebze ve meyve yemeyi arttırmalıdır. Haftada en az üç gün spor yapmak ya da yürümek, günde 2-3 litre su içmek, kapalı yerlerden çok açık havada bulunmak, güneş ışığı almak bahar yorgunluğunuzu giderecektir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)