Güvenilirlik Wikipedia için her şey demek



Birkaç düzine Wikipedia editörü Daily Mail'in bir kaynak olarak kullanılmasından "genel olarak yasak" olması gerektiğine karar vermesi pek çok medyada şaşkınlığa sebep oldu. Çünkü politikanın "dünya kamu kütüphanesi" ne yerleştirildiği anarşik yol, site tarafından atıf yapılan gazetecilerin ve akademisyenlerin çoğunun kullandığı şeyden uzaklaştı.

Wikimedia Vakfı Genel Sekreteri Katherine Maher ‘Güvenliği karakterize eden ve güvenilirliğin çeşitli özelliklerini her zaman arıyoruz,konular üzerine odaklanıp yayınlanmadan önce gerçekleri kontrol etme ve makaleler yanlış olduğunda düzeltme yayınlama konuları gönderiliyor’ dedi.

Maher, geçtiğimiz yaz yazarlık kariyerinin ardından Unicef'te ve Dünya Bankası'nda savunuculuk yapmak üzere iki yıl sonra iletişim sorumlusu olarak vakfın sorumluluğunu üstlendi. Böyle büyük bir kaynağın sağlığından sorumlu olmak stresli ve aynı zamanda milyonlarca editörün neyi kontrol ettiğinin veya uyguladığı kuralların kontrolünün az olduğunu düşünüyor.

Geçen ay düzenlenen 130.000'den fazla kayıtlı hesap , 30 milyonun üzerinde kayıtlı hesabı çok etkili oldu. Ancak Vikipedi paha biçilmez bir araç haline geldiğinde, aynı zamanda büyük ve küçük yanlışlıklar nedeniyle eleştirildi.

Bu belirli yasak Maher'in aslında kabul ettiği bir şey ve Wikipedia'nın kendi başına bir kaynaktan ziyade bir "sıçrama noktası" olması gerektiğini söyledi.

Gelirin yaklaşık yarısı, yazılım mühendisliği ve yeni teknoloji üzerine kurulu ve geriye kalan çoğu hem vakıf tarafından organize edilen hem de dünyadaki gruplara hibelerle düzenlenen editörlere topluluk dışındadır. Büyük bir odak noktası, İngilizce dışındaki dil sürümlerine katkı sağlamaktır.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)