Hulusi Akar, hakkındaki eleştirilere yedi yanıtla karşılık verdi


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve iktidarla yakın görüntü vermesiyle eleştirilen, Yenikapı mitinginde siyasi lider gibi konuşma yapan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, hakkındaki eleştirilere yedi yanıtla karşılık verdi.

Akar’ın merkezinde olduğu yedi konuya ilişkin eleştiriler Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rahatsızlık yarattı. Karargah kaynakları, haber aracılığıyla kamuoyunda dile getirilen eleştirilere madde madde karşılık verdi.

TSK’nın ‘savunması’ şöyle:

* Askeriyede başörtü serbestisinde ‘dahlimiz yok’

Milli savunma bakanlığı, askeriyede kadın subay ve astsubaylara başörtü takma serbestisini karargahın görüşünü almadan getirdi. Askeri kaynaklar, ‘Yapılan düzenlemede genelkurmay başkanlığının dahli olmadığını’ söyledi.

* Tarık Akan’ın ailesi de arandı

Akar’ın Yeni Akit gazetesinin ölen yayın yönetmeni Hasan Karakaya için taziye telefonu açması ve görüşmede, “Haksızlığa karşı en zor zamanda konuşmasını bilmiş ve dik duruşundan asla taviz vermemiştir” dediği iddiası hayli tartışılmıştı. Böyle bir konuşmanın geçmediği öğrenilen görüşmeye ilişkin Yeni Akit daha sonra söz konusu ifadenin ‘sehven’ tırnak içinde yazıldığını açıklamıştı.

Eleştirilere yanıt veren kaynaklar, “Genelkurmay en son Tarık Akan ve Mehmet Türker dahil toplumda kabul görmüş birçok ünlü simanın vefatında başsağlığı mesajlarını aile yakınlarına iletmiş ve üzüntülerini paylaşmıştır” dedi.

* Erdoğan’la yapılan geziler ‘doğal ve gerekli’

Akar’ın Erdoğan’la yurt dışı ziyaretlerine katılması da eleştiri konusu olmuştu. TSK, bu eleştirileri ‘maksatlı’ bulduğunu belirtirken, Akar’ın son altı ay içinde Erdoğan’la iki kez yurt dışı gezisine katıldığını açıkladı.

Bunlardan biri, 16-17 Kasım 2016 tarihlerinde Pakistan’a, diğeri de, 13-15 Şubat 2017 tarihlerinde Bahreyn, Erdoğan’ın umre yaptığı Suudi Arabistan ve Katar gezisi oldu.

Askeri kaynaklar, “Bu konu gerçek mecrasından uzaklaştırılıp, sadece Yenikapı mitingiyle yan yana getirilip eleştirilmekte. Genelkurmay başkanının devletin çıkarları için gerektiğinde cumhurbaşkanıyla resmi temaslarda bulunmaları son derece doğal ve gerekli” yorumunu yaptı.

* ABD’li generalin ayağına gitmedi, yeri kendisi belirledi

Akar’ın ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’la İncirlik’te yaptığı görüşme sonrası, “Amerikalı generalin ayağına gitti” eleştirileriyle karşılaşmasına, iki generalin yaptığı görüşmelerle yanıt verildi.

Buna göre ikili altı ay içinde Türkiye’de beş defa görüştü. Üçü Ankara’da, ikisi İncirlik’te yapılan görüşmelerin yerlerini Akar belirledi. 16 Ekim 2016 tarihinde Washington’daki görüşme ise Türkiye’nin ABD büyükelçiliğinde yapıldı.

* Başka generaller de madalya aldı

Orgeneral Akar’ın 2015 yılında ABD’den Pentagon’un Liyakat Lejyonu Madalyası’nı, ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Raymond Odierno’nun vermesine başka komutanların da aynı madalyayı aldığı yanıtı verildi. Odierno, 4 Temmuz 2003 tarihinde Süleymaniye’de Türk askerinin başına çuval geçiren birliğin komutanı olarak hatırlanıyor.

* Kardak’ta ‘kararlılık’ mesajı verildi

Akar ve kuvvet komutanlarının 29 Ocak’ta Ege Denizi’ndeki Kardak kayalıklarına gitmesine yönelik eleştirilere de şöyle karşılık verildi: “Bu ziyaret bazı art niyetli çevrelerce olumsuz şekilde yorumlandı, Akar üzerinden TSK yıpratılmaya çalışıldı. Önemli bir kararlılık mesajı veren olayın Yunanistan’ın ekmeğine yağ sürecek şekilde iç politika malzemesi yapılması düşündürücü.”

* Dişli’yle ortak arsa yok

Akar’ın darbe girişiminin kilit ismi Mehmet Dişli ile ortak villa arsası satın aldığı iddiası da yalanlandı. Buna rağmen tartışmanın sürmesi karargahta rahatsızlık yarattı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)