Saç dökülmesinin mevsimselliği


Her yıl yaz sonunda başlayıp, bir-bir buçuk ay devam eden saç dökülmesi bizleri fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da rahatsız eder. Kimilerinin fark etmeden geçirdiği bu süreç, bazıları için çok daha sıkıntılı olabilir. Havaların ısınması ile tüm doğa nasıl canlanıyorsa; bahar ayları ile başlayıp tüm yaz devam eden saçlardaki canlılık ve büyüme hızı, havaların serinlemeye başladığı Eylül ayı ile birlikte hız keser. Ömrünü dolduran saçlar dökülürken, yenileri yaz aylarında olduğu hızda uzamazlar. Aslında bu döngü son derece doğaldır, birkaç hafta içinde her şey normale döner.

Mevsimsel saç dökülmesi nasıl engellenebilir, neler yapılabilir?
Bu süreçte hiçbir şey yapmadan beklemek, tamamı ile saçınızın durumuna bağlıdır. Gerek geçen yıllar, gerekse bazı uygulamalar nedeni ile oluşan saç kaybı ve saç kalitesinde düşüş zaman içinde daha fazla sorun olabileceğinden, bazı saçlar özellikle yardıma ihtiyaç duyar. Eğer saçınız zaten yoğunluğunu kaybetmekte olan bir tip ise, tamamı ile azalmadan harekete geçerek bazı dış destekler kullanılmalıdır. Bu dış destekler bazı vitaminler olduğu kadar, saç bakım ürünleri de olabilir.

Saç dökülmesini önleyici ürünler zaten ölmüş olan saçlara yarar sağlamaz; ancak yeni çıkmış ve uzamakta olan saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Saç dökülmesinin mevsimsel olup olmadığına daha çok bir uzmanın yardımı ile karar verilmeliyse de kendiniz de test edebilirsiniz: Elinizi başınızın üzerine koyun, parmaklarınızı sıkıca kapatarak saçlarınızı avuçlayın ve çekin. Bunu tüm başınıza beş kez uygulayın. Elinize gelen saç tellerini beyaz bir kağıdın üzerine 15′ten fazla saç teli var ise bir uzmanın görüş ve tedavisine gereksinim duyuyor olabilirsiniz.

Saç kaybınız mevsimsel ise ve vitamin desteği almaya karar verdiyseniz, dikkat etmeniz gereken, tercih edeceğiniz ürünün tamamen bitkisel kökenli olmasıdır. Sentetik ilaçların, vücutta bıraktığı görünmez izler, zamanla birikerek hücre mutasyonlarına dolayısı ile kansere neden olabilir. Kanserin mutasyona uğramış kendi vücut hücrelerimizden başka bir şey olmadığını aklımızdan çıkartmayalım. Her derde deva olan bir ilaç olmadığı gibi, eğer saç dökülme sebebiniz doğru teşhis edilmezse; kullandığınız en iyi ve en pahalı ürünün bile size faydası olmayabilir.

Vitamin desteği kadar, saç derisine yapılan ve kan dolaşımını hızlandıran masajların da saçların sağlıklı ve kuvvetli uzaması için yararı vardır.
Masaj 1- Önce ensenizde alnınıza kadar olan kısma, daha sonra ise kulaklarınızdan başınızın üstüne kadar olan kısma, parmaklarınızı aşağı yukarı ve yıpratıcı olmayan, yumuşak hareketlerle oynatarak masaj yapın.

Masaj 2- Başınızın üzerine iki santim aralıkla koyduğunuz ellerinizi başınızdan kaldırmadan, birbirine yaklaştırmaya çalışarak saç derisini sıkıştırın ve bunu tüm başınıza uygulayın.

Her iki masajı da saçlarınız ıslak veya kuru iken yapabilirsiniz, ancak asla banyoda şampuanlı saçlarınıza masaj yaparak, şampuanın saç diplerine kadar nüfuz etmesine izin vermeyin.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)