Bakan Kaya, diğer Schengen ülkelerine de giremeyecek


Hollanda’nın Rotterdam’daki Türk başkonsolosluğuna almayarak Almanya’ya geri gönderdiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın diğer Schengen ülkelerine de giremeyeceği belirtildi.

Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ülkeye giriş izni vermemesiyle başlayan kriz, Hollanda’ya kara yoluyla giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam’daki Türk başkonsolosluğuna alınmayarak Almanya’ya geri gönderilmesiyle derinleşmişti.

Altı ay hapis cezası verilebilir

Kaya’nın Hollanda tarafından ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi ağır bir karar olarak değerlendirilirken, bakan Schengen anlaşmasına dahil diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerine de giremeyecek.

Kaya’nın yeniden Hollanda’ya gitmesi halinde altı ay hapis cezasına çarptırılarağı ve yeniden sınırdışı edileceği belirtildi. Süre ciddi tehdit oluşturan suçlular için 10 yılın üzeine çıkabiliyor.

Müttefiğe ilk kez böyle bir yaptırım uygulandı

Ancak Hollanda güvenlik ve adalet bakanının bu cezayı affederek ‘istenmeyen kişi’ uygulamasına son verme hakkı var. Kaya da bu karara itiraz edebilir.

Hollanda televizyonuna göre ilk kez bir müttefik ülkenin üst düzey yetkilisine böyle bir yaptırım uygulandı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)