Botoks'un faydaları


Botox yani botulinum toksin tip A Ctostridum Botilinum adı verilen mikroptan üretilen bir maddedir. Bu maddenin özelliği, kas içine uygulandığında o kasın hareketini belirli bir süre için durdurması. Bu özellik nedeniyle tıpta nöroloji ve fizik tedavi alanında uygulama sahası bulmuş. Örneğin spastik çocuklarda ve tikli hastalarda istem dışı kasılmaları önlemek için yıllardır uygulanıyor. Ayrıca avuçları çok terleyen hastalarda direkt avuç içine uygulanarak terlemeyi 1 yıl süreyle durduruyor.

Estetik tıpta botox nasıl kullanılıyor?
Yüzde oluşan kırışıklıklardan bazıları, (göz çevresi ve alındaki kırışıklıklar) bu bölgedeki kasların yıllarca kasılması ile oluşup derinleşmekte. Elbette kişiler bu kasılma işini bilinçsizce, istem dışı yapıyorlar ve farkında olsalar da durduramıyorlar. İşte Botox tam bu noktada devreye giriyor. Alın ve göz çevresi kaslarının kasılmasını durdurarak kırışıklıkları engelliyor.

Ağız çevresi yanak ve çenedeki kırışıklıklar için Botox etkili değildir.Çünkü bu bölgedeki kırışıklıklar, kasların kasılması ile oluşmuyor. Ancak botox yapıldığı gün bu bölgelere dolgu maddeleri enjekte edilerek bütün yüzde genç bir görünüm elde etmek mümkün.

Botoksun etkisi ne kadar sürüyor?
Etki ortalama 4-5 ay sürüyor. Botox uygulanan bölgede kırışıklıklar bu süre için yok olup sonra yavaşça eski halini alıyorlar. Fakat bu uygulama devam ettiği sürece kırışıklık derinleşiyor. Örneğin 40 yaşında botox uygulamasına başlayıp 5 sene boyunca tekrarlayan kişi, 45 yaşına geldiğinde göz ve alın çevresinin yaşı 40′da kalıyor. Böylece bu bölgeler 5 sene daha genç kalmış oluyorlar. Yani uygulama hem anlık yarar sağlıyor hem de geleceğe yatırım yapılmış olunuyor.

Botoks nasıl uygulanıyor?
Önce Botoks uygulanacak kişi ile detaylı bir görüşme gerekli. ‘Ne isteniyor” ve ‘Ne yapılabilir” gibi belirleyici soruların yanıtları kişiden kişiye farklılıklar göstermekte çünkü. Botox ile kırışıklar giderildiği gibi kaş ucu veya tamamı kaldırılarak bakışlara genç ve canlı bir görünüm de verilebiliyor. Ne yapılacağına karar verildikten ve uygun noktalar işaretlendikten sonra gerekli miktarda ilaç enjekte ediliyor.

Botoks uygulaması acı veriyor mu?
Bu yöntemde çok ince iğneler kullanılıyor ve verilen ilaç miktarı da oldukça az. İşlemse çok kısa sürede tamamlanıyor. Bazen ilacın verildiği bölgede yarım saat sürebilen hafif bir kızarıklık dışında kişinin görünümünde bir değişiklik yapmıyor.

Botoksun etkisi ne kadar sürüyor?
Uygulamadan 3 gün sonra etki oluşmaya başlıyor ve 7-10 gün sonra son şeklini alıyor. Bundan sonra ortalama 4-5 ay devam ediyor. Bu arada kaşlarınızı çatmak isteseniz de çatılıp çizgi oluşmuyor Alın kırışıkları ve kaz ayağı denen göz çevresi kırışıkları düzeliyor. İlacın etkisi geçince yavaşça eski haline geri dönüyor. Uygulama 4-5 ayda bir olmak üzere defalarca tekrar edilebiliyor.

Botoksun yan etkisi var mı?
En önemli nokta yüz kaslarını çok iyi bilen bir hekim tarafından doğru noktaya ve doğru miktarlarda uygulanması. Böyle olacağı takdirde hiçbir yan etkisi olmayan bu uygulama sürekli genç kalmak isteyen kişilerde alışkanlık yaratacak gibi gözüküyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)