Dünya Bulut Atlası'na ilk kez yeni bir bulut eklendi 'Asperitas bulutları'


50 yıldan uzun sürenin sonunda Dünya Bulut Atlası'na ilk kez yeni bir bulut daha eklendi. Asperitas adıyla onaylanan bulutlar özellikle farklı görünüşleriyle dikkat çekiyor.

Yıllardır Dünyanın çeşitli yerlerinde gözlemlenen yeni kategorideki bulutlar, alışılagelmişin dışındaki görüntüleriyle hem görsel bir şölen sunuyor hem de ürkütüyor. İşte, Dünya Meteoroloji Organizasyonu tarafından kabul gören bu farklı bulutların detayları.

Asperitas bulutları resmen onaylandı

Bulut Takdir Topluluğu’nun başında bulunan Gavin Petor-Pinney tarafından 9 yıl önce sınıflandırılmaları amacıyla Dünya Meteoroloji Organizasyonu’na başvurusu yapılan yeni kategorideki bulutlar sonunda kabul görmüş durumda.

İlk olarak Undulatus Asperatus olarak anılan ve sıradışı formları ile dikkat çeken bu bulutların farklı yerlerden toplanan görüntüleri tanımlanmaları anlamında büyük önem taşıdı. Öte yandan bugüne kadar resmen adlandırılmayan bulutlar, sonunda Dünya Meteoroloji Günü’nde Asperitas olarak onay kazandı.

Uluslararası Bulut Atlası’nın güncellenmiş sürümünde yer almaya hak kazanan Asperitas bulutları, 50 yıldan uzun sürenin sonunda bu atlasa yapılan ilk ekleme olmasıyla da önem taşıyor. Pretor-Pinney, bulut tabanındaki yerel dalgaların ya pürüzsüz ya da daha küçük beneklere, bazen de keskin noktalara sahip olduğunu belirtiyor. Ek olarak, bulutların pürüzlü bir deniz yüzeyini andırdığı, farklı aydınlatma seviyelerinin ve bulut kalınlığının da çarpıcı görsel efektlere neden olduğu ifade ediliyor. Bulutların düşük yalın olma eğiliminde olduğu ve atmosferde dalgalı dalgalar oluşturan hava cephelerinden kaynaklandığı vurgulanıyor.

Uluslararası Bulut Atlası’na bu adresten ulaşabilirsiniz.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)