Dünya, Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan krizi konuşuyor


Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan kriz, Batı medyasında büyük yankı buldu.

Krizin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi ile “doruğa tırmandığının” belirtildiği haberlerde “görülmemiş gerilim”den söz ediliyor.

-LE FİGARO: TÜRKİYE İLE HOLLANDA ARASINDA DİPLOMATİK KRİZ DAMGASINI VURDU-

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, “Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik kriz” başlığını kullandı. Gazete, "Cumartesi gününe iki ülke arasındaki diplomatik olaylar damgasını vurdu” diye yazdı.
Gazete, “Her şey, Hollanda’nın Türk Dışişleri Bakanı’nın ziyaretini yasaklamasıyla başladı. Karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öfkesini tetikledi” yorumunu yaptığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hollanda’ya sert tepkisini gösterdiği “Bunlar Nazi kalıntısı” sözlerini aktardı.

-BBC: KAYA'NIN SINIR DIŞI EDİLMESİYLE KRİZ DORUĞA TIRMANDI-

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Lahey mahreçli haberinde “Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan ziyaret krizi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın sınır dışı edilmesi ile doruğa tırmandı. "Persona non grata" (istenmeyen kişi) ilan edilen Kaya, Hollanda polisine ait bir araçla Almanya'ya gönderildi” dedi.
Türkiye’den verilen sert tepkilere de yer verildiği haberde, Kaya'nın "Bu faşist uygulama karşısında Demokrasi adına dünyanın tavır alması gerekiyor! Bir kadın bakana yapılan bu muamele asla kabul edilemez” mesajına dikkat çekildi.

-CNN İNT: HOLLANDA’Kİ SEÇİM KAYGILARI-

CNN International, Türk siyasilerinin büyük sayıda Türkün yaşadığı Avrupa’daki kentlerde mitinglere katılmak istediklerine dikkat çektiği haberinde “Ancak bazı ülkelerdeki makamlar, onların planlarını bloke etti” ifadesini kullandı.

Bu çerçevede Bakan Kaya'nın sınır dışı edilmesi olayının aktarıldığı geniş haberde Hollanda’nın kararının bu ülkede ve Türkiye’de yol açtığı yoğun protesto gösterilerine de vurgu yapıldı. Hollanda’nın tutumundaki “seçim kaygıları”nın etkisinin altı çizildiği haberde 15 Mart’ta Hollanda yapılacak seçimlere ilişkin kampanya için “ağırlıklı biçimde Müslüman ülkelerinden göçe odaklandı” dedi.

-EL PAİS: GÖRÜLMEMİŞ GERİLİM-

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de, Türkiye ile Hollanda arasında patlak veren krizi irdelediği haberinde “görülmemiş bir gerilim” nitelemesini yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hollanda’ya yönelik olarak sarf ettiği sert sözlerin de altı çizildiği haberde 15 Mart’ta seçim yapılacağı Hollanda’da hükümetin Türkiye’ye yönelik tutumuna “parlamentonun çoğunun destek verdiği” kaydedildi.
Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana “Ankara ile Türk kökenli bir nüfusunun yaşadığı bazı Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki ilişkiler çok karmaşık” değerlendirmesinde de bulunuldu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)