Kürtçe resmi dil oldu



Irak'ın Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, tartışmalı bölgeler arasında yer alan kentte resmi yazışmalar için Arapça'nın yanı sıra Kürtçe'nin de kullanılmasını zorunlu yaptı. Aynı zamanda Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyesi de olan Vali Kerim, tüm kamu kurum ve kuruluş binalarına Irak bayrağının yanı sıra IKBY bayrağının asılması talimatı verdi.

IRAK BAYRAĞININ YANINA KÜRT BAYRAKLARI DA ÇEKİLECEK

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kentteki tüm resmi yazışmaların bundan sonra Arapça ve Kürtçe olarak yapılması kararı aldık. Bu karar Irak anayasasına göre alınmıştır" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, karara uymayan tüm kurumlar hakkında da soruşturma açılacağı eklendi. Öte yandan, Nevruz Bayramı vesilesiyle Kerkük'te hükümet binalarına Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da çekilmesi için valilik tarafından il meclisine teklif sunulduğu da aktarıldı.

'VALİ ATEŞLE OYNUYOR'

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in kamu binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılması talimatına tepki göstererek, "valinin ateşle oynadığını" söyledi. Salihi, kentteki tüm kamu binalarına IKBY bayrağının asılması talimatı verdiğini belirterek, "Kerkük Valisi, Türkmenlerin göz bebeği ve Türk şehri olan Kerkük'e Kürdistan bayrağını diktirerek ateşle oynuyor ve kentte kardeş kavgası çıkarmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu. Kerkük'ün tartışmalı bölgeler arasında yer aldığının altını çizen Salihi, bu talimatın anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Bölgedeki Kürt partiler arasındaki sorunlara da değinen Salihi, Irak merkezi yönetimin ve siyasi grupların valinin talimatına sessiz kalmalarını eleştirdi.

ITC Başkanı Salihi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hem içerideki siyasi taraflar hem de komşu ülkeler bizi bu mücadelede tek başına bırakmasın. Bir taraftan askeri güçle Kerkük petrollerine el koymak, diğer taraftan Kürdistan bayrağını Kerkük binalarına zorla astırmak ve PKK terörünü bölgeye getirmek, büyük bir olaydır ve bundan barış sağlanmaz. Kerkük ve Türkmen bölgelerini kan gölüne çevirmek isteyen taraflar var" diye konuştu.

KERKÜK'ÜN DURUMU

Irak'ın kuzeyinde yer alan Kerkük, Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasında 140'ıncı madde kapsamında tartışmalı bölge sayılıyor. Kerkük İl Meclisi'nin kararıyla kentte Arapça, Kürtçe, Türkmence ve Süryanice resmi dil kabul ediliyor. Terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014 tarihinde ülkenin 2'nci büyük kentti Musul ve diğer bölgeleri ele geçirmesinden sonra, IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin büyük çoğunluğunu kendi hakimiyetine aldı. Kerkük kenti aynı zamanda Duhok kentinden sonra en çok iç göçmen barındıran 2'nci kent konumunda. Vali Kerim, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)