Rotterdam kentinde konsolusluk binasına girişi engellenen Kaya, uçakla İstanbul’a geldi


Hollanda’nın Rotterdam kentinde konsolusluk binasına girişi engellenince Almanya’ya dönen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, uçakla İstanbul’a geldi.

Kaya ilk açıklamasında “Kaba ve sert bir muameleye maruz kaldık, özgürlüklerimiz askıya alındı” dedi.

Kaya, dün Almanya’dan Hollanda’ya kara yoluyla geçmiş ancak Rotterdam kentindeki Türkiye başkonsolosluğuna girişi polislerce engellenmişti

Kaya, engellenmesinin ardından Twitter hesabından Almanya’ya döndüğünü duyurdu: “Demokratik ve insani değerler ayaklar altına alınarak Nijmegen sınırından Almanya’ya götürülüyorum. Tüm vatandaşlarımız adına bunu kınıyorum. Bu faşist uygulama karşısında Demokrasi adına dünyanın tavır alması gerekiyor! Bir kadın bakana yapılan bu muamele asla kabul edilemez.”

Bu sabah Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a tahsisli özel uçakla Köln-Bonn havaalanından hareket eden Bakan Kaya, İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’na geldi.

‘Özgürlüklerimiz askıya alındı’

Havalimanında konuşan Bakan Kaya, Hollanda’ya Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanı olarak, seçmenlerle buluşmak üzere gittiğini söyledi.

Türk konsolosluğunun Türkiye toprağı sayıldığını ve buraya gitmek için de izin alması gerekmediğini belirten Kaya, olayı şöyle anlattı: “16 nisan referandumun ne getirdiğini anlatmak için gittim. Hollanda’nın iç işlerine karışmak gibi bir amacımız yok. Konsolosluğa 30 metre kalan bizi durdurup gitmemize izin vermediler. Konsolosumuzun da bizim yanımıza gelmesine polisler etten duvar örerek izin vermedi.”

Türk maslahatgüzarın, korumalarının ve danışmanın gözaltına alındığını ifade eden Kaya, polislerin kendisini Almanya sınırındaki bir karakola götürdüğünü, burada 1,5 saat bekletildiğini kaydetti.

“Kaba ve sert bir muameleye maruz kaldık” diyen Kaya, bakanların Avrupa’da miting izni verilmemesi kararının ilgili ülkeler tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaya, “Bir günde OHAL ilan edildi. Bizdeki OHAL’i sorguluyorlardı. Bizi sorgulayanlar bir gecede kendi topraklarında OHAL ilan etti. Batıdaki vicdanlı siyasetçiler seslerini çıkarsın. Hollanda’nın yaptığı insan haklarına uymuyor, özgürlüklerimiz askıya alındı” diye konuştu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)