Sağlıklı bir yaşam için alkole dikkat



Alkol kutlamaların ve geleneklerin önemli bir unsurudur ve kimilerine sağlık açısından bazı yararları dokunabilir. Ne var ki, alkol güçlü bir uyuşturucudur ve bütün uyuşturucular gibi, alışkanlık yapar. Alkol içmeyi seçmişseniz, sağlıklı bir yaşam tarzının anahtarı, ölçülü kalmaktır.

Değişik İçkilerin Alkol Miktarını Öğrenin
Yaklaşık 340 gram biradaki alkol miktarı, 110 gramlık bir bardak şarap ya da 28 gram damıtılmış bir içkideki alkol miktarına eşittir.

Alkolle İlaç ve Uyuşturucuyu Karıştırmayın
Reçeteli ve reçetesiz satılan birçok ilaç alkolle etkileşime girerek ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme yol açabilir. Reçetenizdeki ilacın alkolle etkileşime girip girmediğini eczacınıza sorun. Yasadışı uyuşturucularla alkolün birlikte alınması özellikle tehlikelidir.

İçkili Araba Kullanmayın
Alkol karar verme yeteneğini, kas kontrolünü ve görüşü zayıflatır. İçki içtiğinizde ya arabanızı başkasına bırakın ya da başka ulaşım taşıtlarını kullanın

Hamileyseniz İçki İçmeyin
Alkol cenine zarar verir.

Ayılmak İçin Kahve ve Soğuk Duştan Medet Ummayın
İçkinin etkisi, sadece vücudun alkolü sindirip damarlardan atması için yeterli süre geçtikten sonra ortadan kalkar.

İçmeniz için Baskılara Boyun Eğmeyin
İyi niyetli ev sahipleri istediğinizden ya da ihtiyaç duyduğunuzdan fazla içki içmeniz için baskı yapabilir. Kibarca reddetmek yetmediğinde, bardağınızı su ya da sodayla doldurup yavaş yavaş yudumlayın. Fazla içki içenlerin yanında rahatsız olduğunuzda, o mekânı derhal terk edin.

İçkiyi alışkanlık haline getirmeyin
Günde bir-iki duble sağlık açısından önemli bir risk oluşturmasa da sürekli (her gün aynı saatte) içki içmek alkole fazla yakınlaşmanın uyarı işaretidir. Bu, tedavi edilebilir.

Alkolü Etkileyen Faktörler
• Midenizin dolu olması alkolün damarlara karışma hızını etkiler. İçki içmeden önce yemek yiyin ve içerken de bir şeyler atıştırın.
• Kendinizi ayarlayın. Bir saat için bir, en fazla iki duble iyi bir yöntemdir.
• Küçük bedenli insanlar alkole karşı daha dayanıksızdır. Örneğin, 45 kg ağırlığındaki bir kişi bir duble içtiğinde, kilosu 90 kg olan birisinin iki duble içmesine oranla daha çok sarhoş olur.
• Kadınlar, kilolarından bağımsız olarak, erkeklere göre alkole karşı daha duyarlıdır.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)