Siyah noktadan kurtulma yolları



Siyah noktalar yüzde, sırtta, omuzlarda ve kalçada görülebilir. Siyah noktalar yüz bölgesinde alın, burun, çene, çene altı ve yanaklarda ortaya çıkabilir. Ergenlik çağıyla beraber veya ergenlik sonrası çoğalabilirler. Siyah noktalar, sivilce yani akne hastalığının bir parçasıdır. Siyah noktalar, iltihapsız sivilce (akne) olarak nitelendirilebilir.

Siyah noktalar cilt yağlanma şikayetiyle birlikte ortaya çıkar. Hormonların artışı ve stres cildi yağlandırarak gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. . Günümüzde kullanılan makyaj malzemeleri, saç ve yüz bakım ürünleri siyah nokta sebebi olabilir.

En çok siyah nokta yapan ürünler:
Fondoten ve pudralar
Yüze sürülen nemlendirici kremler
Temizleme sütleri
Güneşten koruyucu krem ve losyonlar
Saça sürülen şekillendirici jöle, daks ve biryantin gibi ürünler

Siyah nokta şikayeti olanlar, yağsız, su bazlı ve sivilce yapmayan (non-komedojenik)ürünleri tercih etmelidirler. Bir ürüne yani başlandığında siyah noktalar artarsa bu ürünü bırakmak yerinde olacaktır. Ayrıca normalde cilde dokunmayan bir bakım ürünü, stresli dönemlerde cildin yağ salgısı arttığı için siyah nokta sebebi olabilir.

Yüzdeki siyah noktalar nasıl geçer?
Yüzdeki siyah noktalar için doğru ürün kullanımı çok önemlidir. Fondoten ve pudra gerekmedikçe kullanmayın. Nemlendirici kremler ve güneşten koruyucular yağsız ve akneli ciltlere uygun olmalıdır. Yüz temizliği yıkama jelleriyle yapılmalıdır. Günde iki seferden fazla yüz yıkamak doğru değildir. Cildi tahriş ederek cilt yağlanmasını artırır.

Siyah noktalar çok yüzeysel ise profesyonel yerlerde cilt bakımı ile temizlenebilir. Eğer çok sayıda ve derin yerleşimli ise cilt doktoru kontrolünde tedavi olunmalıdır. Retinoid olarak adlandırılan krem şeklinde ilaçlar siyah noktaları temizler ve yeni siyah noktaların oluşmasına engel olur. Retinoid kremler 2 hafta kullanıldıktan sonra yapılan cilt bakımında siyah noktalar çok kolay temizlenir. Böylece cilt zedelenmez ve iz kalmaz. Siyah noktalar kaybolduktan sonra retinod krem kullanımına bir süre daha devam edilmelidir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)