ABD’nin BM temsilcisi Suriye'ye füze saldırısını savundu

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Suriye’ye gerçekleştirilen füze saldırısını savunarak, “Çok ölçülü ve tamamen haklı bir girişimde bulunduk” dedi.


Önceki gece Humus yakınlarındaki El Şayrat hava üssünü hedef alan hava harekatında Doğu Akdeniz’de konuşlu iki savaş gemisinden 59 Tomahawk füzesi fırlatılmıştı. Pentagon hava harekatının tek seferlik olduğunu açıklarken, Rusya ve İran sert tepki göstermişti.

ABD Başkanı Donald Trump, vurulan hava üssünün İdlib’de kimyasal kaynaklı ölümlerin olduğu saldırının çıkış noktası olduğunu söylemişti.

Rusya’nın çağrısı üzerine dün olağanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Haley, “Gerekirse daha fazlasını da yapmaya hazırız, ancak bunun gerekli olmamasını umuyoruz. ABD, kimyasal silah kullanılmasına seyirci kalmayacak. Kimyasal silahların yayılmasını ve kullanılmasını önlemek, ABD’nin ulusal güvenliği açısından son derece önemlidir” dedi.

Haley, füze saldırısı öncesi BM’de yaptığı konuşmasında ABD’nin saldırı yapabileceğinin sinyalini vermiş, “ “BM, sorumluluğunu yerine getirmekte arka arkaya başarısız olunca, devletlerin hayatında kendi önlemlerini almak zorunda kaldıkları zamanlar vardır” demişti.

Dujarric’ten sağduyu çağrısı

Dünyayı tedirgin eden saldırıya ilişkin BM’den de açıklama geldi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric, genel sekreterin konuyu yakından ve endişeyle izlediğini söyledi.

Kimyasal silahların Suriye’de birçok masum ve sivil insanın ölümüne yol açtığına değinen Dujarric, “Bu suçun sorumluları uluslararası hukuka ve BM kurallarına göre hesap vermelidir. Genel Sekreter, gerilimin tırmanması riskini de göz önünde bulunduruyor ve taraflara Suriye halkına daha çok zarar verecek girişimlerden kaçınma çağrısı yapıyor” dedi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)