AKP’de 'böyle giderse 2019’da başarılı olamayız' özeleştirisi


AKP’de referandum sonrası yapılan ilk MYK ve MKYK’de politika değişimine gidilmesi, aksi takdirde 2019’daki seçimlerde başarılı olunamayacağı eleştirisi getirildi.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın kulis haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında toplanan AKP il başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) referandum sonuçlarını masaya yatırdı.

Toplantılarda, üyelerin büyük bölümü referandumu başarılı bularak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Değişikliğin gündeme geldiği süreçte kamuoyu anketlerinde evet oranı yüzde 35’lerdeydi. 6 ay gibi kısa bir sürede yüzde 51.4’e çıkmıştır. Ekonomi, iç ve dış politikanın çalkantılı olduğu süreçlerde bu tip reformların topluma kabul ettirilmesi zordur. Bu sonuç hem siyasi hem de sosyolojik açıdan önemli bir başarıdır.”

Reform şart

Ancak bazı üyelerse özellikle Akdeniz ve Ege’de sahil kentlerinden ‘Hayır’ çıkmasının analiz edilmesi gerektiğini belirterek, kentli, eğitimli kesimlerin geri kazanılması gerektiğini vurguladı.

Değerlendirmeler arasında şunlar var: “Hem evet hem hayır oylarının temelinde ne var? Tek başına Erdoğan karşıtlığı ya da destekleyiciliği temel bir parametre midir? Daha şehirli, dışarı etkileşimine açık sahil bölgelerinde ve büyükşehirlerde hayır çıkması iyi analiz edilmelidir. Kaygılı ve tedirgin olan vatandaşların kazanılması, kaygılarının giderilmesi için kapsayıcı bir politika izlenmeli. Şimdiye kadar izlenen parametrelerde değişiklik ve reform şart. Aksi takdirde 2019 yılında yapılacak seçimlerde başarılı olamayız.”

Eyalet tartışması kaybettirdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Şükrü Karatepe’nin eyalet sistemini örnek göstermesinin sonucu olumsuz etkilediği düşünülürken, Akdeniz ve Ege’de ‘tek adam’ söyleminin aşılamadığı, sistemin etkili bir şekilde anlatılamadığı vurgulandı.

Öte yandan Erdoğan’ın partiye geri dönmesi için kongre çalışmalarının da başladığı belirtiliyor. Bunnun için eylül ayı ya da en geç yıl sonuna kadar hazırlıkların tamamlanıp olağan kongreye gidilmesi istendi. Teşkilatlara 2018 Eylül’ünde yapılacak kongrenin bu yıl sonbaharına ya da 2018 yılının ilkbaharına çekilebileceği söylendi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)